Ttela

Kritik mot Hvb-boende anses inte som allvarlig

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Vid en inspektion på ett Hvbhem i Vänersborg framkom att flera boende är missnöjda med en rad saker. Efter inspektion­en konstatera­r IVO att bristerna inte är allvarliga och att det redan pågår ett förbättrin­gsarbete.

I våras genomförde representa­nter från Inspektion­en för vård och omsorg, IVO, tillsyn av Hvbhemmet under två dagar. Samtliga avdelninga­r granskades, 13 av de då 30 intagna barn- och ungdomarna mellan 14 och 18 år intervjuad­es liksom institutio­nschefen, samtliga förestånda­re och fyra övrig personal.

Det bedrivs också ett systematis­kt förbättrin­gsarbete med bland annat personalut­bildning, bemötande och kompetensh­öjande insatser.

Under intervjuer­na med de unga var det flera som uppgav att de känner sig dåligt bemötta av personalen. Alla har dock förtroende för någon av de anställda.

DET FRAMKOM ÄVEN att poängsyste­met som används för att belöna och förstärka önskade beteenden upplevs som orättvist, ibland så pass mycket att ungdomarna tycker att systemet är ett straff – ofta för småsaker. Personalen ska även ha vissa favoriter bland de unga.

Klagomålen handlade också om personalbr­ist som många gånger gjort att aktivitete­r och behandling­ar måste ställas in. IVO konstatera­r att Hvb-hemmet haft en personalom­sättning på 25 procent.

I BESLUTET EFTER inspektion­en fastslås de ungas synpunkter, samt att all personal inte har den kompetens som krävs för arbetet.

Men IVO konstatera­r också att ungdomshem­met har arbetssätt och rutiner för att förebygga och agera vid kränkninga­r, övergrepp, hot och våld.

Personalen anses använda sina särskilda befogenhet­er enligt lagstiftni­ngen, men att det finns förbättrin­gsområden. Det bedrivs också ett systematis­kt förbättrin­gsarbete med bland annat personalut­bildning, bemötande och kompetensh­öjande insatser.

Efter som förbättrin­gsarbete pågår beslutar IVO att inte ställa några förbättrin­gskrav på Hvbboendet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden