Ttela

Skräckregi­men sl

-

Att Islamiska staten (IS) besegrats i al-raqqa är välkomna nyheter för den syriska stadens invånare, som de senaste åren levt i ett skräckväld­e.

– Det har varit en skrämmande och märklig situation för Raqqaborna, den här belägringe­n. De har riskerat att helt plötsligt bli plockade från gatan, fängslade och avrättade, säger Björn Brenner, Mellanöste­rnforskare vid Försvarshö­gskolan i Stockholm som själv tillbringa­t mycket tid i al-raqqa.

Brenner var främst i al-raqqa innan IS intog staden 2014, men han har de senaste åren stått i kontakt med flera invånare. Han säger att de Is-aktivister och ledare som övertog staden inte hade någon vidare kunskap om varken al-raqqa, Syrien eller arabvärlde­n i stort.

– Det var många äventyrsly­stna ungdomar som reste in utifrån, man hörde flera olika språk och dialekter på gatorna, berättar han.

Is-styret var inte desto mindre grymt. De senaste åren har varit särskilt svåra för kvinnor.

– Helst skulle de inte lämna sina hem. Om de behövde göra ett ärende och ville vara säkra på att komma tillbaka var det tvungna att ha en eller flera män med sig och dubbla burkor på kroppen, säger Brenner.

Att IS var på väg att besegras i sin självutrop­ade huvudstad, som

 ??  ?? FIRAR PÅ GATORNA. Medlemmar i den kurdisk-arabiska alliansen SDF i det tidigare
FIRAR PÅ GATORNA. Medlemmar i den kurdisk-arabiska alliansen SDF i det tidigare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden