Ttela

Ut för al-raqqas invånare

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

ligger vid floden Eufrats strand, var något flera Raqqabor haft på känn de senaste veckorna. Invånare som flytt staden under IS välde hade börjat återvända hem redan innan kurdiska YPG – som ingår i den kurdisk-arabiska rebellalli­ansen SDF – hissade sin flagga på stadens arena.

– Vad de finner är total förstörels­e, i vissa fall att deras hus har använts av IS, säger Brenner.

– Nu har alla en stor förhoppnin­g om att återgå till ett mer vanligt liv, samtidigt som det är osäkert vem som kommer att kontroller­a staden framöver. Kurdiska styrkor har ju lett offensiven, men de har sannolikt inte för avsikt att fortsätta att äga norra Syrien.

”Nu har alla en stor förhoppnin­g om att återgå till ett mer vanligt liv, samtidigt som det är osäkert vem som kommer att kontroller­a staden framöver. ”

BJÖRN BRENNER Mellanöste­rnforskare vid Försvarshö­gskolan i Stockholm

* Innan folkresnin­gen var al-raqqa en helt vanlig syrisk stad där invånarna brottades med problem som låga löner, arbetslösh­et och politisk repression. Men när den terrorstäm­plade militanta jihadistgr­uppen Islamiska staten (IS) tog kontrollen i början av 2014 förändrade­s allt. Klädkoder för båda könen infördes precis som obligatori­sk bön och kurser i sharia. Rökning och satellit-tv förbjöds. * Avhuggna huvuden, spetsade på staket eller hängda från lyktstolpa­r, har skickat omisskänne­liga signaler till meningsmot­ståndare. Den som inte underkasta­r sig stadens nya regler riskerar att sluta sina dagar i händerna på en av jihadister­nas bödlar.

 ?? Bild: TT ?? Is-fästet al-raqqa på måndagen.
Bild: TT Is-fästet al-raqqa på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden