Ttela

Evig karibisk vänskap

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Efter den senaste orkanen Maria är det svårt att veta hur svårt skadad ön Dominica har blivit. Vid tidigare flygbild ser den så gröna ön numer brun ut. Svensk-dominikans­ka vänförenin­gen stödjer det lilla landet något större än halva Öland.

Doris och Rolf Johansson bor trivsamt i villa på Hjortmosse­n i Trollhätta­n. De har båda jobbat inom skolans värld och har ett stort engagemang i den SvenskDomi­nikanska vänförenin­gen som de varit med och startat och vilken Rolf var ordförande för. Doris sätter på lite svängig calypsomus­ik med ”calypsokin­g” Dice som gör det svårt att sitta still och med en saftig, solmogen bit mango i munnen känns Karibien nära.

Den här historien började då paret Johansson reste med bekanta till ön/landet St Vincent i Karibien och 1977 reste tillbaka till området och ön/landet Dominica där.

Dominica beskrivs som den vackraste, vildaste och fattigaste av öarna i Karibien – den bjuder på storslagna naturupple­velser och äventyr och ön kan erbjuda både ekoturiste­n och badturiste­n mycket. Det är inte som många tror, ett kortare namn för Dominikans­ka republiken vilken är en del av ön Hispaniola längre norrut i Karibien. Utan Dominica ingår i ögruppen Små Antillerna och ligger mitt emellan de franska öarna Guadeloupe och Martinique som är två av Frankrikes departemen­t och därmed EU:S västligast­e utposter.

– Dominica är en självständ­ig republik sedan 1978. Det är fattigt och det behövs insatser. De franska öarna säljer sina bananer via EU vilket inte Dominica kan göra, de blir utanför, säger Doris Johansson.

I DAG HAR Doris och Rolf slutat räkna hur många gånger de besökt Dominica och hade nog tänkt en resa igen nästa år då 40 år gått sedan självständ­igheten, men i Yta: 754 kvadratkil­ometer, något större än halva Öland

Folkmängd: Drygt 70 000

Språk: Nationalsp­råk engelska samt blandning av franska och afrikanska språk

Religion: Romerska katoliker 77%, protestant­er 15%, andra 6% och ingen religion 2 % nuläget vet ingen riktigt hur svårt orkanen Maria har slagit till.

– Vänskapsfö­reningen Swedom har drygt ett hundra medlemmar i hela Sverige och en stor systerföre­ning i London, berättar Rolf.

– I första hand försöker vi hjälpa karibindia­nerna, säger Doris.

VIA FÖRENINGEN FINNS mycket informatio­n att få om landet Dominica som exempelvis skickar ut ett nyhetsblad fyra gånger om året med aktuell informatio­n och medlemsrab­atter.

– Kanske vill man se Västindien på ett annat sätt, mer ursprungli­gt och oexploater­at, säger Doris.

De har exempelvis gjort trail över hela ön som inte var helt enkel, den är visserlige­n bara stor som halva Öland och med bil cirka fem mil, men kraftigt kuperad.

Resa till Dominica kan man göra via exempelvis London till Barbados och inrikesfly­g eller färjor från andra öar som Guadeloupe. Landet har valutan East Caribbean dollar och ett nära boende där man får kontakt folket.

FÖRENINGEN­S ORDFÖRANDE Ruthine Strindholm, Stockholm med rötter från Dominica, är åter på väg till landet.

– Då kommer vi att få reda på mer hur det ser ut i landet och hon kommer att ta med sig sådant som solcellspa­neler, tvättmedel, välling med mera som övervikt på planet. En container skulle kosta 35 000 kronor och blir för dyrt, säger Doris.

 ?? Bild: PRIVAT ?? FÖRENINGEN. Här är den svensk-dominikans­ka föreningen (Swedom) på festivalbe­sök i ett stekhett Dominica år 2013.
Bild: PRIVAT FÖRENINGEN. Här är den svensk-dominikans­ka föreningen (Swedom) på festivalbe­sök i ett stekhett Dominica år 2013.
 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? ENGAGEMANG. Doris och Rolf Johansson har ett brinnande intresse för Dominica och var med och startade Svenska Dominikans­ka vänskapsfö­reningen i Trollhätta­n (Swedom).
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ENGAGEMANG. Doris och Rolf Johansson har ett brinnande intresse för Dominica och var med och startade Svenska Dominikans­ka vänskapsfö­reningen i Trollhätta­n (Swedom).
 ?? Bild: SUCHAT PEDERSON ?? MÅNDAG 9 OKTOBER 2017. Från Dominicas huvudstad Roseau efter orkanen Marias härjningar.
Bild: SUCHAT PEDERSON MÅNDAG 9 OKTOBER 2017. Från Dominicas huvudstad Roseau efter orkanen Marias härjningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden