Ttela

Hans Erik Engqvist tillbaka efter tio år

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Hans Erik Engqvist kände sig färdig med skrivandet. Men något rev och slet inom honom och så kom han på sig själv med att sitta vid tangentbor­det igen – efter tio års tystnad. – Det här är min sista bok, eller näst sista, lägger han till.

Ofärdstid – sommaren då vi tog upp kampen mot nazisterna, är Hans Erik Engqvists senaste bok. Den ligger på bordet i lägenheten i Vänersborg och väntar på utgivning.

– Det är min bästa bok, berättar han stolt. I den förekommer delar från tidigare böcker som äntligen har funnit sin rätta plats. Det finns bland annat en liten kärlekshis­toria som går som en röd tråd genom boken och det är det bästa jag skrivit.

HANS ERIK ENGQVIST är en av Sveriges mest lästa barn- och ungdomsför­fattare. Han debuterade 1978 med ungdomsbok­en Rymmarna och har genom åren gett ut ett 30tal böcker, flera av dem prisbelönt­a, på kända förlag som exempelvis Bonniers. Ofärdstid är en bok för ungdomar och pensionäre­r men den här gången står Selinoë bokförlag i Vara i centrum.

– Det känns väldigt bra att ge ut boken på litet förlag med bra personlig kontakt, tycker Hans Erik Engqvist.

DET VAR EMELLERTID inte alls självklart att skriva en ny bok. Tvärtom.

– Jag kände mig färdig men det är märkligt med skrivande, det ligger och pyr inom mig och jag kommer på den ena storyn efter den andra. Rätt vad det var satt jag vid datorn likt förbannat och resultatet är den här boken.

Han påpekar att det är den sista, eller näst sista. Tillägget gör han med något pillemaris­kt i blicken, men utan att avslöja något mer.

– När jag lämnar den litterära scenen kommer min dotterdott­er Johanna upp på den med sin debutbok, visst är det märkligt.

JOHANNA HETER WIMAN i efternamn och bredvid ett utkast av Ofärdstid ligger hennes nyutgivna bok, som är en handbok i konsten att skriva.

Trots att Hans Erik Engqvist har gett ut böcker under nästan 40 år finns spår av oro inför comebacken.

– Jag är lite rädd inför mottagande­t, duger mitt språk och berättande fortfarand­e? Men jag tycker att jag har lyckats.

”En liten kärlekshis­toria går som en röd tråd genom boken och det är det bästa jag skrivit” HANS ERIK ENGQVIST

författare

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? COMEBACK. Hans Erik Engqvist släpper efter tio års tystnad boken Ofärdstid – sommaren då vi tog upp kampen mot nazisterna. Förläggare är Gabriella Torsander.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON COMEBACK. Hans Erik Engqvist släpper efter tio års tystnad boken Ofärdstid – sommaren då vi tog upp kampen mot nazisterna. Förläggare är Gabriella Torsander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden