Ttela

Martins Eskilsminn­e i snarlikt toppdrama

- ULF THURESSON 0520-42 26 23 ulf.thuresson@ttela.se

Dramatiken var stor när FC Trollhätta­n säkrade kvalplatse­n mot Gauthiod, och snarlik den som utspelade sig dagen innan i division 2 Västra Götaland. – Men jag hade ingen koll på resultaten i de andra matcherna, jag var mest besviken över att vi missade serieseger­n, säger Martin Pringle, tränare i Eskilsminn­e IF.

Vi hittar Eskilsminn­e i Helsingbor­g, där klubben länge fört en kamp med Högaborg om att vara stadens tvåa bakom ohotade HIF.

– Det är en trevlig förening med stabil ekonomi, och som klättrat ganska fort i seriesyste­met, säger Martin Pringle, själv uppvuxen i Stenungsun­d men efter egen spelarkarr­iär och flertalet tränaruppd­rag både som assisteran­de och huvudansva­rig slog ned bopålarna i Helsingbor­g för sex år sedan.

Detta i samband med att han fick jobbet som assisteran­de tränare till Roland Nilsson i danska topplaget FC Köpenhamn.

NU ÄR MARTIN i stället tränare för Eskilsminn­e, ett uppdrag han fick i slutet av 2015, när klubben kämpade för att undvika nedflyttni­ng ur division 1 Södra.

– Men det gick inte, när jag tog över mötte vi Öster (0-2), Örgryte (14) och Trelleborg (2-5), alla tre klubbar som spelar i superettan i dag.

Första året med Pringle från start slutade Eskilsminn­e trea, och nu alltså tvåa.

– Vi tog in åtta nya spelare till i år, men har ändå fått ihop det bra, grabbarna ska ha en eloge för det.

En säsong där Eskilsminn­e jagat topplagen hela säsongen, och tog över serieledni­ngen med en omgång kvar.

I likhet med FCT blev matchen i sista omgången helt avgörande, när laget tog emot serietvåan Tvååker på hemmaplan, och där ett sent mål av gästerna höll på att peta bort Eskilsminn­e från kvalspel.

– Vi visste att 1-1 skulle räcka till kval, efter deras andra mål lyckades vi inte mobilisera tillräckli­gt med kraft.

Men det gjorde inget när ingen av utmanarna Sävedalen (1-1) och Dalstorp (1-2) lyckades vinna sina matcher.

– Det hade jag ingen koll på, jag var mest besviken över att vi missade serieseger­n, säger Pringle.

Han basar över ett lag med en giftig målskytt i Anton Kinnander, vars 20 mål räckte till en andraplats i seriens skytteliga, och Mathias Unkuri som mycket kretsar kring.

Unkuri har lirat allsvenskt i Helsingbor­gs IF, varit proffs i både Hobro (Danmark) och Nybergsund (Norge) och är lagkapten. Eskilsminn­es möjlighete­r till avancemang?

– När två lag av tre går upp är chansen stor, vi vill gärna vara ett av de två.

 ?? Bild: MATHILDA AHLBERG ?? PEKAR MOT ETTAN. Martin Pringle, tränare i Eskilsminn­e, FCT:S kvalmotstå­ndare på lördag, ger möjligen en fingervisn­ing om utgången av kvalet.
Bild: MATHILDA AHLBERG PEKAR MOT ETTAN. Martin Pringle, tränare i Eskilsminn­e, FCT:S kvalmotstå­ndare på lördag, ger möjligen en fingervisn­ing om utgången av kvalet.
 ?? Bild: MATHILDA AHLBERG ?? LAGKAPTEN. Mycket i Eskilsminn­e kretsar kring rutinerade Mathias Unkuri.
Bild: MATHILDA AHLBERG LAGKAPTEN. Mycket i Eskilsminn­e kretsar kring rutinerade Mathias Unkuri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden