Ttela

Dags att sätta vitlök

TRÄDGÅRD: FUNKAR BÅDE I RABATTEN OCH I KRUKAN Hösten är tid för skörd och avveckling av köksträdgå­rden – och plantering. I alla fall när det gäller vitlök. Kommer den inte i jorden i höst kan du peta ned den i en kruka i köket.

- ANNA BRATT/TT

Egen vitlök i en korg hemma är vackert och gott, en basvara i de svenska köken – och något att skryta med.

– Jag tycker om att ha det hemma. Jag känner mig stolt och nöjd när jag lyckas, och det finns knappt en maträtt utan vitlök i det här huset, säger trädgårdsm­ästaren Anders Stålhand.

ATT LYCKAS ÄR egentligen inte så svårt. Det gäller bara att komma ihåg den, eftersom vitlöken är i osynk med nästan allt annat man odlar.

– Ofta inser jag på våren att jag inte satte den under hösten. Men då sätter jag den på våren i stället, det funkar också även om lökarna inte blir lika stora.

TILL ATT BÖRJA med gäller det att välja rätt utsäde. Gå inte in i en matbutik och plocka åt dig en fin vitlök – risken finns att du också får med dig sjukdomar hem som är jobbiga

Fakta: Typer och sorter

Tidningen Allt om Trädgård har listat sex vitlökstyp­er som passar för nordiskt klimat:

* Typ 1: Fransk vitlök. Troligen den vanligaste sorten som odlas i Sverige. Violetta inslag i skalet, många klyftor, flätbar blast. Varierad vårtempera­tur stressar ibland fram topplökar. Sorter. Germidour, Corail, Messidore, Messidrome, Terador, Thermidrom­e, Sabadrome och Vigor.

* Typ 2: Silvervitl­ök. Ursprung i Medelhavso­mrådet. Silvrigt skal, många små klyftor, flätbar blast. Kan lagras upp till 15 månader. Sorter. Arno, Christo, Flavor, Printanor och Rosso di Sulmona.

* Typ 3: Kaukasisk vitlök. Östeuropei­skt ursprung. Vitt till violett skal, få men stora, lättskalad­e klyftor. Får ofta topplökar. Passar bra för svenska förhålland­en. Sorter. Topset.

* Typ 4: Centralasi­atisk vitlök. Vitt till rött skal, ibland randigt. Få, stora, lättskalad­e klyftor, kraftig blast. Passar bra för svenska förhålland­en. Får en 100150 cm hög stängel med en boll av mikrolökar. Sorter. Antonnik, Hammar, Leningrads­kij och Russian red.

* Typ 5: Har inget samlingsna­mn. Violettran­digt skal, 60 cm hög blomstänge­l med topplökar små som ärtor. Kan inte flätas. Skördas tidigt. Sorter. Irkutsk, Nazus, Petrovskij, Primor (planteras på våren), Siberian red, Sprint och Tsezar. att bli av med. Värst är löknematod och vitröta.

– Vitlökarna i mataffären är inte testade för jordsjukdo­mar. Får du löknematod­er kan du inte odla lök i marken på många år.

DESSUTOM KAN LÖKARNA i mataffären ha varit i kylskåpsky­la – och när de kommer i jorden tror de att det är vår och sätter igång. Bra sättlök hittar du exempelvis på handelsträ­dgårdar och plantskolo­r.

Lagom till april när det börjar bli dags att så annat bör man vattna och gödsla med lite kogödsel.

– Vattnar man inte på våren får vitlöken dålig tillväxt och blasten viker sig tidigt – och det betyder att de har börjat mogna av. Samma sak händer om man inte ogräsrensa­r ordentligt, då blir det mer konkurrens om vattnet och näringen, säger Anders Stålhand.

NÄR BLASTEN VIKER sig är det dags att skörda. Lägg lökarna på tork med blasten kvar om du vill lagra dem.

– När du sedan skär bort blast och rötterna under: gå inte för nära löken. Om du går in i själva löken, skivan undertill som rötterna sitter i eller klyftorna ovanifrån där blasten börjar blir vitlöken skadad och torkar snabbare ut.

 ?? Bild: JESSICA GOW ??
Bild: JESSICA GOW
 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? NU ÄR DET DAGS. Att odla egen vitlök är lätt – bara man kommer ihåg att sätta den. Men missar man chansen på hösten går det bra på våren också.
Bild: JESSICA GOW/TT NU ÄR DET DAGS. Att odla egen vitlök är lätt – bara man kommer ihåg att sätta den. Men missar man chansen på hösten går det bra på våren också.
 ??  ??
 ??  ?? INTE FÖR NÄRA. Sätt klyftorna med ett avstånd på 10-15 centimeter och ett djup på fem centimeter.
INTE FÖR NÄRA. Sätt klyftorna med ett avstånd på 10-15 centimeter och ett djup på fem centimeter.
 ??  ?? RÄTT HÅLL. Placera klyftorna med toppen uppåt.
RÄTT HÅLL. Placera klyftorna med toppen uppåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden