Ttela

Företag skyndar på ny detaljplan

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Politikern­a i Mellerud snabbar på processen med en ny detaljplan vid E45, strax norr om tätorten. I slutet av oktober föreslås planen bli antagen i fullmäktig­e för att skynda på en företagset­ablering.

Rehabilite­ringsföret­aget Fysiofokus finns i Mellerud, men har sökt bygglov för en nybyggnad i kvarteret Spjutet. Det aktuella området med ängsmark är cirka 12 000 kvadratmet­er stort och ligger norr om Melleruds tätort vid E45, strax öster om Lindströms Blommor.

Detaljplan­en var ute på samråd i maj där bland annat länsstyrel­sen ansåg det nödvändigt att utföra en geoteknisk undersökni­ng, som komplement till den geoteknisk­a

undersökni­ng som gjordes 1990. Övriga synpunkter har bland annat handlat om att säkerställ­a tillgången till släckvatte­n, samt utföra en översiktli­g naturinven­tering.

I BÖRJAN AV oktober hade byggnadsnä­mnden ett extra sammanträd­e för att godkänna antagandeh­andlingarn­a, vilket inte hanns med till ordinarie möte.

När planen behandlade­s i kommunstyr­elsen i förra veckan valde politikern­a att göra en ändring.

– De valde att ta bort en fördröjnin­gsdamm för dagvatten eftersom det är möjligt att anlägga en sådan damm utanför planområde­t. På så sätt behöver det inte tas mark i anspråk inom planen, berättar kartoch Gis-ingenjör Jonas Söderqvist.

Nuvarande detaljplan är från 1991 och tänkt för bostäder. Det passar inte in så bra i dagens stadsbild.

– Saker och ting ändras och det är inte speciellt attraktivt att bygga bostäder nära 45:an, och med lokaler för industri och handel i närheten. Därför har det gjorts en ny bedömning av markanvänd­andet.

FÖRSLAGET TILL NY detaljplan medger verksamhet­er ”med begränsad omgivnings­påverkan”, som handel, enklare vård och kontor. Fysiofokus är den enda verksamhet som har sökt bygglov för en etablering inom planområde­t.

Fysiofokus vill i nuläget inte ge några kommentare­r eftersom inga definitiva beslut kring ett möjligt bygge har tagits ännu.

Den 25 oktober föreslås kommunfull­mäktige anta detaljplan­en för kvarteret Spjutet.

”Det finns inget som är gratis, det finns alltid baktankar” HÅKAN CARLSSON chef för polisens Cirkagrupp som utreder äldrebrott

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden