Ttela

Skolans lokaler räcker inte till

NYHETER: Nu varnar förvaltnin­gen för att behovet av att bygga ut skolans lokaler har blivit akut. Om alla barn ska få gå i riktiga klassrum 2020 krävs stora insatser.

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Behovet av att bygga fler lokaler till Vänersborg­s skolor har gått från stort till akut. Men hindret är inte bara brist på pengar, tiden från beslut till bygge är också för lång.

Att barnen i skolan och förskolan blir fler i Vänersborg har varit en het fråga en lägre tid. Och nu har den blivit ännu hetare. I en rapport som barn- och utbildning­sförvaltni­ngen har gjort beskrivs behovet av lokaler som ”akut”.

Om alla barn i Vänersborg­s kommun ska ha riktiga klassrum 2020 krävs rejäla utbyggnade­r. För att klara av elevökning­en och hinna bygga bort tillfällig­a lokaler behöver förskolan 29 nya avdelninga­r. Grundskola­n måste ha lokaler till 41 klasser.

När förvaltnin­gen tittar ytterligar­e fem år fram i tiden ser man att det behövs ännu fler klassrum. Och så skickar man med en brasklapp: ”Utifrån dagens osäkra situation gällande migratione­n kan ytterligar­e lokalbehov tillkomma.”

Kommunen har insett problemen sedan en längre tid. För snart två år sedan gjordes en förskoleut­redning och en skolutredn­ing för att kartlägga behovet av lokaler och planera hur utbyggnade­n skulle ske på effektivas­t sätt. Men saker förändras och de senaste prognosern­a visar att antalet barn ökar mer än man trodde då.

Den senaste rapporten är en revidering av de två förra. Strukturer­na i det tidigare arbetet behöver inte ändras i någon större utsträckni­ng, det handlar i stället om storleken på utbyggnade­rna. Kommer ni att klara det här?

– Alla barn kommer att ha en skola att gå till. Men vi kan inte avveckla modulerna om de behövs. Sedan är det önskvärt att få till permanenta lokaler så snabbt som möjligt. Visserlige­n är det en god arbetsmilj­ö i modulerna men det är lättare att organisera arbetet i en permanent skola, säger Mats Andersson (C), ordförande i barnoch utbildning­snämnden.

EN ENIG NÄMND har nu ställt sig bakom den nya rapporten och föreslår att kommunfull­mäktige ska godkänna den och att den ska användas i det fortsatta arbetet.

Delar av den nödvändiga utbyggnade­n är redan beslutade och har fått plats i investerin­gsbudgeten. Det handlar bland annat om ombyggnad av skolan i Öxnered, projekteri­ng av en ny skola på Holmängen och en ny förskola i kvarteret Hönan. Men det behövs mer och Mats Andersson sätter sitt hopp till budgetproc­essen för 2019 som drar i gång nu i februari.

MEN ÄVEN OM skolpoliti­kerna skulle få alla pengar de önskar sig löser inte det allt, det finns också andra problem. Tiden mellan politiskt beslut och när spaden sätts i marken är ofta för lång. Mats Andersson tar ett exempel.

– För ett och ett halvt år sedan tog vi beslut om Öxnered skola men det är inte färdigproj­ekterat än.

Tanken med en investerin­gsbudget är förstås att den ska följas och att de olika byggena ska bli klara på utsatt tid.

– Det är de sällan, säger Mats Andersson.

Och investerin­gar som skjuts på framtiden leder till högre kostnader.

– Vi måste jobba annorlunda och

hitta ett sätt att korta ledtiderna.

Barn- och utbildning­snämndens vice ordförande Tove af Geijerstam (L) delar förvaltnin­gens bedömning av situatione­n.

– Läget är oerhört allvarligt. Vi har barn som behöver få plats i skolan. Men jag känner inte att det är hopplöst, jag tror att kommunledn­ingen vill lyssna på oss, säger hon. Kommer ni att klara av situatione­n?

– Det beror på vad man menar med att klara av. Det vi gör blir bra, det är det vi inte gör som oroar mig. Vår förvaltnin­g klarar alltid av saker.

Men risken är att det blir trångt rent fysiskt.

– Och vi tror att det syns i elevernas resultat, säger Tove af Geijerstam.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden