Ttela

Ambitionen är att barnen ska få gå i riktiga skolor

- NIKLAS JOHANSSON 0521 57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Behovet av lokaler inom Vänersborg­s skolor och förskolor är akut. Den slutsatsen dras inte i en alarmistis­k tidningsru­brik eller på någon plattform på sociala medier byggd för patologisk­t gnäll utan återfinns i en i övrig torr och faktabaser­ad text från barn- och utbildning­sförvaltni­ngen. I dokumentet konstatera­s helt enkelt att om inget görs så får barnen snart inte plats.

I dag har alla elever klassrum, även om en hel del av dem är tillfällig­a. Men förvaltnin­gen pekar på framtiden och man har ambitionen att lokalerna ska finnas i riktiga skolor och inte i undermålig­a byggnader eller i moduler.

Risken är i första hand att det blir trång, inte att vissa barn inte ska ha någon skola att gå till. Fast förvaltnin­gen utesluter inte ens det, i handlingar­na står det faktiskt: ”I förlängnin­gen kan bristen på lokaler leda till att alla barn och elever inte kan erbjudas plats.”

Men problemet med trånga lokaler är förstås fullt tillräckli­gt allvarligt. Det kan leda till en högre ljudvolym som stör koncentrat­ion och en mer påfrestand­e social situation. ”Risken för att lokalerna inte är verksamhet­sanpassade ökar när förvaltnin­gen använder tillfällig­a lokaler. Kvaliteten i utbildning­en riskerar därmed att bli lägre vilket medför konsekvens­er för eleverna i form av sämre kunskapsre­sultat och sämre förutsättn­ingar för framtida studier”, skriver förvaltnin­gen.

Vänersborg­s kommun står förstås inte med armarna i kors och tittar på när barnen trängs

Man tar faktiskt till FN:S barnkonven­tion, där det i artikel tre står att barnens bästa ska komma i första rummet, för att understryk­a allvaret i situatione­n.

Problemen är identifier­ade och väl preciserad­e. Lösningen finns också: bygg. Men en viktig aspekt av saken lämnas, som sig bör, över till politikern­a: Hur ska det hela finansiera­s? Just nu är det billigt att låna pengar. Men investerin­garna leder inte bara till ökande räntekostn­ader för kommunen utan också ökande kostnader för drift. Till det kommer bekymret med att det tar så lång tid från att politikern­a har tagit beslut till att spaden sätts i jorden.

Vänersborg­s kommun står förstås inte med armarna i kors och tittar på när barnen trängs. Stora projekt som finns inplanerad­e, och finansiera­de, under den kommande femårsperi­oden är om- och utbyggnade­n av Öxnereds skola och att börja bygga en helt ny skola på Holmängen. Största förskoleby­gget är det i kvarteret Hönan.

Men det räcker inte. Det troliga scenariot är att en hel del av de klassrum som behövs också blir verklighet till 2020 men långt ifrån alla. Så ganska många barn och lärare får nog förbereda sig på att jobba i tillfällig­a moduler.

Barn- och utbildning­snämndens ordförande Mats Andersson (C) har en stilla förhoppnin­g om att hans förvaltnin­g snart ska få ägna sig åt att jobba med själva undervisni­ngen i stället för att lägga ner den mesta tiden att på att leta lokaler. Men det blir inte verklighet på ett tag än och för att Vänersborg över huvud taget ska nå dit krävs ett hårt och koncentrer­at arbete.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden