Ttela

Ardy Strüwer ställer ut i Trollhätta­n

-

Ardy Strüwer firar jubileum som konstnär – 60-årsjubileu­m! Hans sätt att fira är en utställnin­g, som nu visas på Galleri Gustafsson i Trollhätta­n.

Ardy är född i Indonesien (på Java) men kom till Nederlände­rna när han var tio år. Han upptäckte tidigt att han hade ett stort intresse för konst och det förde honom till Kungliga konstakade­mien i Haag. Senare flyttade han vidare till Sverige och studier vid Kungliga konstakade­miens grafiska avdelning i Stockholm. Under 60- och 70-talet sågs han ofta i svensk tv ihop med Lasse Åberg. De gjorde bland annat komediprog­rammet ”Lösnäsan” ihop och represente­rade även Sverige i tävlingen om det internatio­nella tv-priset i Montreux.

När det gäller konstnärsk­apet är Ardy känd för sina målningar i explosiva färger, ofta i surrealist­isk stil och med kvinnoansi­kten som återkomman­de motiv.

”Att vara målare är att vara en optisk författare. Att måla är att tala ögonens språk och att betrakta är att läsa i form och färg. Man kan se på konst med tre ögon; sina egna och hjärtats”, förklarar konstnären, som är ett stort och aktat namn i konstvärld­en. Han har under många år haft utställnin­gar i både Europa och USA och hans konst återfinns såväl i många privata samlingar som på museer, bland annat på Moderna museet i Stockholm.

I år firar han 60-årsjubileu­m som konstnär och det firar han (givetvis) med en utställnin­g, ”60 år som konstnär”, som nu visas på Galleri Gustafsson i Trollhätta­n. Utställnin­gen startar med en förhandsvi­sning på fredagskvä­llen och dagen därpå är det vernissage. Konstnären finns på plats under båda. Utställnin­gen visas sedan till och med den 1 november.

 ?? Bild: TOMAS FASTH ?? VÄLKÄND. Ardy Strüwer firar 60 år som konstnär och nu visas hans jubileumsu­tställning på Galleri Gustafsson i Trollhätta­n.
Bild: TOMAS FASTH VÄLKÄND. Ardy Strüwer firar 60 år som konstnär och nu visas hans jubileumsu­tställning på Galleri Gustafsson i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden