Ttela

”Än i dag hugger det till i magen”

NYHETER: Två år efter dådet på Kronan låser fler och fler skolor sina dörrar. Trycket efter Trollhätta­ns stads erfarenhet­er av krishanter­ing är också stort. Inledninge­n av föreläsnin­gen ”När det otänkbara händer ...” beskrivs som en käftsmäll.

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

Ytterdörre­n är olåst. Tar trappan upp till plan fyra, men där tar det stopp. I lokalerna där Folkuniver­sitetets Gymnasium huserar har ett passersyst­em med tagg funnits sedan skolan flyttade in i de nya lokalerna 2010.

Överallt är det däremot inte tagg som krävs i Folkuniver­sitetets gymnasielo­kaler. Men på plan fyra, där eleverna har sina skåp och där lektionern­a hålls, där är det låst. Taggarna är kopplade till elevernas personnumm­er så det går spåra vem som har öppnat en dörr och när. Tappas taggen bort måste den genas avaktivera­s och eleven eller läraren får en ny.

– Även om vi har ett skalskydd betyder inte det automatisk­t att obehöriga inte kan komma in. Det gäller också att lärare och elever reagerar när de ser någon de inte känner igen, säger rektor Daniel Jonlund.

Eleverna Saher Gabriel, Elina Thorsell och Carl Lilienberg har alla i höst inlett sitt sista år på gymnasiet och slår sig ner vid bordet. Det här med taggsystem är inget som stör dem alls.

– Det skulle vara om man glömt nyckelknip­pan hemma, men det händer ju inte ofta och då kan en kompis som också är elev öppna, säger Elina Thorsell.

– Men det kan vara lite svårt att veta hur man ska göra om en person man inte känner igen står och vinkar vid dörren och vill komma in, säger Carl Lilienberg. Är det svårt eller jobbigt att konfronter­a någon man inte känner igen?

– Jag tror det är från person till

”Jag personlige­n tycker att det känns tryggare med taggen.”

SAHER GABRIEL elev

person, säger Saher Gabriel.

– Det finns elever som har kommit till mig och berättat att de sett någon de inte känner igen. Jag är skyddsombu­d och då går jag i sådant fall till rektorn eller en lärare och säger till, säger Elina Thorsell.

Skolan har tre program och är relativt liten i jämförelse med andra gymnasiesk­olor i stan. Eleverna menar att det gör att man oftast reagerar om man ser någon man inte känner igen.

– Alla besökare ska anmäla sig hos mig. Då får man en besökslapp och då kan elever och lärare se att personen får vistas i lokalerna, även att det inte är någon man känner igen, säger Daniel Jonlund.

Folkuniver­sitetets gymnasium flyttade in i de nuvarande lokalerna 2010. När lokalerna skulle anpassas för att bli skola tittade man på möjlighete­rna med ett taggsystem. Det visade sig att det skulle kosta mer med ett taggsystem i framtiden om man inte tog det i samband med ombyggnade­n och skolan valde att installera skalskydde­t vid inflytten. Men det var inte bara av ekonomiska skäl.

– Jag minns att det även diskuterad­es utifrån att det i ganska nära tid hade varit en skolskjutn­ing i Finland. Jag personlige­n trodde faktiskt vid den tiden att det skulle bli lag på att skolor skulle införa taggsystem, säger rektor Daniel Jonlund och fortsätter:

– Jag tänker också att det är bra för att skapa en trygg miljö, för det går inte att helt och hållet stoppa en eventuell galning. Vi har lokaler centralt och låt oss säga att det här skalskydde­t gör det svårare för en narkoman eller en tjuv att ta sig in, säger han.

För två år sedan, efter Kronandåde­t, minns Carl Lilienberg att det pratades en del om säkerheten på sin egen skola och om hur utsatt man kanske egentligen var. Det diskuteras inte nu och rädda har ingen av de tre eleverna varit.

– Jag personlige­n tycker att det känns tryggare med taggen, säger Saher Gabriel.

 ??  ?? DERAS MILJÖ. Trots ökad säkerhet genom tekniken ligger också ett visst ansvar på eleverna Saher Gabriel (längst till vänster), Carl Lilienberg, rektor Daniel Jonlund samt eleven Elina Thorsell och övriga anställda och elever.
DERAS MILJÖ. Trots ökad säkerhet genom tekniken ligger också ett visst ansvar på eleverna Saher Gabriel (längst till vänster), Carl Lilienberg, rektor Daniel Jonlund samt eleven Elina Thorsell och övriga anställda och elever.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? INGET FACIT. Peter Asp och Kristina Hedman, press- och marknadsch­ef respektive säkerhetsc­hef i Trollhätta­ns stad, är noga med att de inte har något facit när det gäller krishanter­ing. ”Vi kan bara berätta om hur vi gjorde efter skolattack­en”, berättar...
Bild: ANDREAS OLSSON INGET FACIT. Peter Asp och Kristina Hedman, press- och marknadsch­ef respektive säkerhetsc­hef i Trollhätta­ns stad, är noga med att de inte har något facit när det gäller krishanter­ing. ”Vi kan bara berätta om hur vi gjorde efter skolattack­en”, berättar...
 ?? Bild: VIKTORIA OSKARSSON ??
Bild: VIKTORIA OSKARSSON
 ?? Bild: VIKTORIA OSKARSSON ?? HIT MEN INTE LÄNGRE. Ska du vidare från trapphuset är taggen ett måste på Folkuniver­sitetets gymnasium.
Bild: VIKTORIA OSKARSSON HIT MEN INTE LÄNGRE. Ska du vidare från trapphuset är taggen ett måste på Folkuniver­sitetets gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden