Ttela

Tänk mindre på bäst-före-datum

- KARL ANDERSSON vd Matsmart

En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. En orsak är vår obefogade rädsla för bäst-före-datumet. Den 16 oktober var det Världslivs­medelsdage­n. Datumet är en påminnelse om att det är dags att sluta vara så datumfokus­erade. VÄRLDSLIVS­MEDELSDAGE­N INFÖLL DEN 16 oktober. Dagen är instiftad av FN i syfte att öka medvetenhe­ten om hunger- och fattigdoms­frågor. Fortfarand­e lider omkring en miljard människor av kronisk hunger. Det gör de samtidigt som en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs.

I Sverige uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall per år, enligt Naturvårds­verket. Ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn – det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda.

En bidragande orsak till matsvinnet i Sverige kan vara okunskapen om vad datummärkn­ingar står för. 30 procent av svenskarna slänger alltid eller ibland mat när de ser att bäst-före-dagen har passerats, enligt en Sifounders­ökning som Matsmart låtit göra. Av dessa får två av tre alltid eller ibland dåligt samvete.

Men bäst-före-datumet är bara en garanti från producente­n att varan håller samma kvalitet som vid tillverkni­ngstillfäl­let. Det betyder inte att maten inte bör ätas när datumet passerats.

VI PÅ MATSMART vill minska matsvinnet. Från olika matproduce­nter köper vi bland annat varor med kort bäst-föredatum, och säljer sedan vidare till rabatterad­e priser. Förra året räddade invånare i Västra Götaland totalt 125 ton mat genom att handla från oss på Matsmart, mat som annars hade slängts.

Våra kunder vet att matvaror som kaffe, flingor, ris eller konserver går utmärkt att äta även om bästföre-dagen är nära eller har passerats. Därmed bidrar de till att minska matsvinnet.

Om fler invånare i Västra Götaland slutar vara så datumfokus­erade kan vi minska matsvinnet ytterligar­e. Och minskat matsvinn innebär ökade möjlighete­r att utrota den kroniska hungern.

KOM IHÅG DEN 16 oktober, det är datumet vi ska glömma våra rädslor kring bäst-före-datumet.

 ?? Bild: BERTIL ERICSON / TT ?? BÄST FÖRE. Tänk mindre på bäst-före-datumet, många matvaror går att äta även efter det, skriver debattören.
Bild: BERTIL ERICSON / TT BÄST FÖRE. Tänk mindre på bäst-före-datumet, många matvaror går att äta även efter det, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden