Ttela

Vi måste ta tag i problemen

- EVA CASTBERGER, LIBERALERN­A I TROLLHÄTTA­N

Svar till Ulf Jansson (TTELA 6 oktober)

Jag kommer aldrig någonsin att tystna när det gäller dessa svåra frågor om mobbing i skolan. Som talesperso­n i Utbildning­sfrågor i Liberalern­a i Trollhätta­n, men främst som en medmännisk­a, så finns dessa frågor ständigt aktuella inom mig. Tyvärr är vägen lång att gå när det gäller dessa frågor, men vi får aldrig vila utmed den vägen. Enligt Friendsrap­porten, som släpps varje år i samband med skolstarte­n, så uppger närmare 11 000 barn i åk 9 att de utsatts för kränkninga­r från andra elever.

Många av dem är oroliga för att bli ensamma på rasten. Det behövs många fler vuxna i skolan som ser och samverkar med eleverna. Man måste få till en mer samlad insats, istället för att många jobbar på varsina håll med samma fall.

Enligt forskare vid Karolinska Institutet är det 2,5 gånger vanligare med tidigare mobbing hos personer som tar sitt liv, jämfört med människor i allmänhet. Så tidiga och kraftfulla insatser i skolan kan förebygga mycket lidande i framtiden. Enligt svensk lag ska det finnas ett mobbningsf­örebyggand­e program på varje skola. Men det är inte det skrivna programmet som gör verkan, det är hur den hanteras i den direkta kontakten människa till människa. Vi måste våga se och orka ta tag i problemen.

 ?? Bild: TT/GP ?? MOBBNING. Vi måste se och ta tag i problemen med mobbning, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: TT/GP MOBBNING. Vi måste se och ta tag i problemen med mobbning, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden