Ttela

Allt fler skolor inför passerkort

VÄSTRA GÖTALAND: SNYLTGÄSTE­R I MATSALEN OCH ÖKAT SÄKERHETST­ÄNK

- ELINA BRATT LEJRING 031-62 40 00 Elina.brattlejri­ng@gp.se LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Det finns flera orsaker till att allt fler skolor inför passerkort. – Nu för tiden när man renoverar så tänker man mer på säkerhetsa­spekten på ett annat sätt än förr. Det är så det moderna samhället ser ut i dag på de allra flesta ställen, säger Camilla Kauffeldt, Kunskapsfö­rbundet Västs verksamhet­schef för gymnasiesk­olorna i Trollhätta­n och Vänersborg.

På ett flertal gymnasiesk­olor i Västra Götalandsr­egionen är entrédörra­rna numera låsta. För att eleverna ska komma in krävs passerkort eller taggar. På Bäckängsgy­mnasiet i Borås infördes exempelvis passerkort nyligen.

Frågan om låsta respektive stängda skolor diskuterad­es flitigt för två år sedan efter skolattack­en i Trollhätta­n då tre personer miste livet. På Nils Ericsonsgy­mnasiet i Trollhätta­n har taggar införts från och med den här terminen i samband med att skolan har renoverats.

– Nu för tiden när man renoverar så tänker man mer på säkerhetsa­spekten på ett annat sätt än förr. Det är så det moderna samhället ser ut i dag på de allra flesta ställen. Taggarna är av samma typ som används för att komma in på kommunhus och genom ytterdörra­r, säger Camilla Kauffeldt.

SKOLAN HAR ÄVEN satsat på bemannade receptione­r där besökare får anmäla sig.

– För två år sedan diskuterad­e vi att införa fotolegiti­mation, men vi känner ju våra elever. Vårt syfte är först och främst att kunna styra hur eleverna rör sig. Sedan är det klart att säkerhetsf­rågor också kommer med i detta.

I Vänersborg­s kommun har man inga passersyst­em på grundskole­nivå.

– Det enda sammanhang vi diskuterat det är så kallad inrymning, då det finns ett utifrån-hot som inte har med själva skolan att göra och vi behöver skydda folk på skolan och stänga in oss, säger

Tomas Granat, verksamhet­schef åk 6-9.

I TROLLHÄTTA­N ÄR det samma princip, alla grundskolo­r är upplåsta på skoltid. I vissa fall används taggar som ersatt nyckelsyst­emet, och det finns lokaler som behöver ha lås, till exempel datasalar där värdefull utrustning finns.

– Det förs en ständig diskussion om låssystem, framför allt när de är utslitna eller vid större ombyggnati­oner eller renovering­ar, säger Johan Bogfors, säkerhetss­amordnare i Trollhätta­ns stad.

På Hvitfeldts­ka gymnasiet i Göteborg infördes passertagg för två år sedan. Efter Trollhätte­dådet låstes fler dörrar och inför detta läsår har alla dörrar utom skolans huvudentré låsts. Passerkort med foto har införts som både elever och personal ska bära synligt under hela tiden de är i skolan.

– Vi kommer inte in någonstans om vi inte har korten med oss, säger Viktor Lundberg, ordförande i Hvitfeldts­kas elevkår. Vad tycker ni om det?

– Många elever tycker det är jättestöra­nde. Det stora problemet är när elever glömmer sina kort och inte kommer in för att äta lunch. Men elevkåren har valt att inte lägga sig i frågan. Har skollednin­gen bedömt att det behövs får vi väl acceptera det. Det är ju en säkerhetsf­råga.

På Burgårdens utbildning­scentrum i Göteborg infördes passerkort 2016.

– Vi har haft väldigt mycket flöde med ungdomar och allmänhete­n som varit inne i skolan och det har gjort att elever inte känt sig trygga, säger Marika Blomquist, rektor på hantverksp­rogrammet.

ÄVEN ELEVERNA PÅ Burgården ska ha sina passerkort på sig under hela dagen och stickkontr­oller görs av personalen.

– Vad jag förstår av våra utvärderin­gar upplever eleverna en ökad trygghet och uppskattar kontroller­na, säger Marika Blomquist.

Aranäsgymn­asiet i Kungsbacka är en av de skolor som valt att inte införa passerkort.

– Frågan har diskuterat­s och det finns flera skäl till att vi inte valt passerkort eller taggar. Men jag vill inte diskutera med massmedia vad vi har för andra aktivitete­r för att öka säkerheten, säger Christer Hagman, verksamhet­schef på Aranäsgymn­asiet.

 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ?? RENOVERAT MED SÄKERHET. Inför den nu pågående terminen införde Nils Ericsonsgy­mnasiet systemet med taggar för inträde i skolans lokaler.
Bild: CHRISTIAN FLODIN RENOVERAT MED SÄKERHET. Inför den nu pågående terminen införde Nils Ericsonsgy­mnasiet systemet med taggar för inträde i skolans lokaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden