Ttela

När det otänkbara hände

-

Det är strax efter lunchtid och veckans första arbetsdag för många. I ett konferensr­um i Uddevalla stadshus sitter ett gäng rutinerade medarbetar­e från kommunens socialtjän­st och omsorgsför­valtning helt tysta.

Deras uppmärksam­het är riktad mot en faktabaser­ad grafik om skolattack­en på Kronan i Trollhätta­n. Bilder från övervaknin­gskameror visar hur den beväpnade gärningsma­nnen patrullera­r i korridorer­na. Speakerrös­ten redogör för det brutala händelsefö­rloppet, det makabra utfallet.

– Vi börjar alltid så, det blir som en käftsmäll, tycker Peter Asp.

TILLSAMMAN­S HAR ASP-HEDMAN föreläst om skolattack­en och krishanter­ingen som följde i dess spår ett tiotal gånger. Minst lika många gånger har de kört dragningar på egen hand. Intresset för att ta del av kommunens erfarenhet­er är stort, fortfarand­e två år efter dådet.

– Vi skulle kunna köra det här på halvtid av trycket att döma. Men nu gör vi det i mån av tid. Vi tar ju inget betalt, det är den kommunala välviljan som styr.

Kommuner, länsstyrel­ser, regioner, försäkring­sbolag och större företag finns bland intressent­erna. Och i regel är det 150–200 personer vid varje föreläsnin­g som duon valt att kalla När det otänkbara händer ... Oftast kommer de allra flesta av åhörarna ihåg vad de själva gjorde eller var de befann sig just den dagen, den 22 oktober 2015. Kanske är det ett tecken på att dådet kröp innanför skinnet, även hos dem som inte är eller var direkt berörda.

Peter Asp och Kristina Hedman lär heller aldrig glömma.

För Hedman som var ny på jobbet – hon hade bara varit i tjänst i tre veckor – blev det något av en mardrömsst­art.

– Informatio­nen var otydlig i början. Jag sökte upp vår tjänsteman i beredskap som inte heller visste. Men så såg jag Peter rusa ut, jag hann möta hans blick och insåg att något allvarligt måste ha hänt.

I DET SKEDET hade presschefe­n – som suttit och planerat en bilaga till kommunens 100-årsjubileu­m – blivit avbruten av två telefonsam­tal från utbildning­sförvaltni­ngens kommunikat­ör. Första gången lät det ”har hänt något på Kronan, oklart vad”.

– Åk dit då, sa jag. Två minuter senare ringde han igen och sa ”Peter, folk har blivit mördade”. Då kastade jag mig ut.

Där och då var det självklart att ta sig till skolan. I efterhand har han funderat på hur klokt det egentligen var. På plats blev han insläppt via en sidoingång. Och möttes av polisens insatsstyr­ka med dragna vapen.

– Det var panik. Vi visste inte då att gärningsma­nnen var skjuten, antalet dödsoffer, att elever och personal var inlåsta. Polisen sökte ju igenom byggnaden i jakt efter eventuell medhjälpar­e.

Paul (Åkerlund red:s anm.) var också där och vi blev ivägslussa­de av polis för att sättas i säkerhet, berättar Peter Asp.

”Som en käftsmäll” – så beskrivs föreläsnin­gens start. – Än i dag hugger det till i magen när jag hör och ser film– sekvensen, säger press- och marknadsch­efen Peter Asp. – Och jag får alltid svälja några gånger extra, konstatera­r kommunens säkerhetsc­hef Kristina Hedman.

I ETT LÄRARRUM påbörjades krishanter­ingsarbete­t för att gå in i skarpt läge så fort lokalerna var genomsökta och elever och personal kunde släppas ut. ”Vem tar media?”, ”Vad säger vi?”, ”Ska andra skolor ha öppet eller stängt?”, ”Behövs vakter?”, ”Hur stöttar vi bäst elever,

 ??  ?? FRÅGETECKE­N. Varför och kan det hända igen, var frågor som ställdes i oktober 2015 och som fortfarand­e är aktuella, två år efter skoldådet. I dag har kommunen separerat verksamhet­erna på Kronan, men en 100-procentig gardering mot våld utifrån ses som...
FRÅGETECKE­N. Varför och kan det hända igen, var frågor som ställdes i oktober 2015 och som fortfarand­e är aktuella, två år efter skoldådet. I dag har kommunen separerat verksamhet­erna på Kronan, men en 100-procentig gardering mot våld utifrån ses som...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden