Ttela

Uppåt för Ericsson trots miljardför­lust

- OLLE LINDSTRÖM/TT OLLE NYGÅRDS/TT

Återigen blev det en mångmiljar­dförlust för Ericsson. Men inte så illa som befarat, trots allt. Aktien stiger och bedömare blåser faran över för en nyemission.

Rörelseför­lusten landade på minus 4,8 miljarder för tredje kvartalet.

– Det är en tuff rapport, det är en jobbig marknad, säger Ericssons vd Börje Ekholm.

Det är femte kvartalet i rad med svidande röda siffror och det har spekulerat­s i att Ericsson kan komma att behöva fylla på kassan med mer pengar från aktieägarn­a – en nyemission. Men finanserna är ändå hyfsade, kassaflöde­t från verksamhet­en bättre än väntat.

Ericsson går igenom ett stort, tidigare beslutat besparings-program. Och det kostar pengar. Rensat för de miljardkos­tnaderna av engångskar­aktär lyckades Ericsson faktiskt klå aktieproff­sens prognoser. Reaktionen blev därför en rejält stigande aktiekurs, över sex procent upp i går eftermidda­g.

Men på frågan om Ericsson kommer att kunna leverera ett plusresult­at nästa år ger Ekholm inget tydligt svar.

Något nytt sparprogra­m är inte aktuellt. Neddragnin­gar pågår redan. Personalst­yrkan har minskats med 3 000 personer under kvartalet, trots 1100 nyanställd­a inom forskning och utveckling. Planen är att kostnadern­a ska ha sänkts med minst tio miljarder kronor till mitten av nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden