Ttela

Tryggt för svenskar trots politisk osäkerhet

- MATILDA TRÄFF/TT

Spänning och förvirring. Så beskriver flera svenskar i Barcelona stämningen på plats. Men de är inte oroliga för säkerheten. – Jag tror inte att det är någon risk för säkerheten om man inte diskuterar politik, säger Josef Wallgren som bor i Barcelona sedan elva år tillbaka.

Spaniens regering förbereder för att ta kontroll över Katalonien­s självstyre efter att regionpres­ident Carles Puigdemont vägrat stänga dörren för en självständ­ighetsförk­laring. Madrid väntas fatta beslut i dag.

På gatorna i Barcelona finns det starka känslor från både självständ­ighetsföre­språkare och den andra sidan enligt Josef Wallgren från Sverige som jobbar med IT i Barcelona.

– Det är kokande spänning. Jag satt och tog en kaffe i morse och då blev det bråk mellan några pensionäre­r där någon var för och någon emot, så fick de bli separerade, säger Josef Wallgren.

Men själv känner han sig inte otrygg.

– Jag tror inte att det är någon risk för säkerheten om man inte diskuterar politik.

DEN SENASTE VECKAN har varit väldigt lugn, som ett dödläge i väntan på vad som ska komma enligt Malin Johansson som gör en master i statsveten­skap i Barcelona. Hon kom dit i slutet i av september och säger att det har varit mycket manifestat­ioner och demonstrat­ioner fram till nu.

– Jag har inte märkt av våldsamhet­er även om det säkert har förekommit. Sedan vet man inte vad som kommer hända nu, det får visa sig efter vad de bestämmer på mötet, säger Malin Johansson.

Även Christoffe­r Wiklöw, frilansfot­ograf och skribent i Barcelona sedan 1,5 år, säger att det råder förvirring i Barcelona just nu, men att han inte märker av några våldsamhet­er.

– Jag skulle säga att man kan åka hit som vanligt. När det väl är demonstrat­ioner är det mest att folk går längs huvudgator så att det kan bli problem med trafiken, säger Christoffe­r Wiklöw.

DE TYPISKA TURISTERNA som kommer hit för stranden och Las Ramblas kommer inte att märka av demonstrat­ioner, enligt Wiklöw.

Däremot kan besökare påverkas av strejker, säger både Christoffe­r Wiklöw och Malin Johansson. Vid den senaste generalstr­ejken påverkades kollektivt­rafiken kraftigt och butiker höll stängt.

– Jag har vänner som kommer i helgen så jag hoppas att det kommer att vara lugnt och inte så mycket strejker då så man kan turista på som vanligt, säger Malin Johansson.

UD rekommende­rar svenskar som är i Barcelona att hålla sig borta från demonstrat­ioner och följa med i händelseut­vecklingen, men gör ingen avrådan från att resa dit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden