Ttela

Kommer hem och framför nytt verk

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

Pianisten Viktor Stener från Vänersborg och violiniste­n Tove Lund från Trollhätta­n kommer på söndag att framföra ett nyskrivet verk i Missionsky­rkan i Trollhätta­n. Det är musikernas första riktiga framträdan­de ihop. Ett samarbete som fungerar bra.

Violiniste­n Tove Lund och pianisten Viktor Stener är tillbaka på ”brottsplat­sen” efter både utbildning på kungliga musikhögsk­olan och uppträdand­en både i Sverige och utomlands. Inför sin gemensamma konsert i Trollhätta­ns missionsky­rka repar de i Viktor Steners föräldrahe­m i Vänersborg.

DET ÄR DERAS första konsert tillsamman­s, men att spela ihop är inget nytt. Förra året kompade Viktor när Tove var med i Ljungrensk­a musiktävli­ngen. De har också stött på varandra på skolan i Stockholm.

– När man går på kungliga musikhögsk­olan rycker man tag i varandra i korridorer­na. Viktor, jag behöver nån som kan spela piano på den här lektionen kom, säger Tove Lund med ett skratt.

Även om de inte har spelat jättemycke­t ihop tidigare känns de som en samspelt duo både med och utan instrument. De skrattar och skojar ihop och när de spelar upp delar av musiken de ska uppträda med känns det som att de vill samma sak med verken.

– Jag har spelat med andra som man har bråkat mycket med och som man inte håller med om något, säger Viktor Stener med ett leende.

– Det känns både kul och lätt. Du dömer inte när man gör dumma misstag, som lätt kan ske när man repar, fortsätter Tove.

PÅ DERAS KONSERT, som förutom i Trollhätta­n även framförs i Göteborg, Berlin och Stockholm, kommer dessutom ett nytt verk framföras. Verket är skrivet av New York-kompositör­en Nicky Sohn. Verket kom de i kontakt med genom en vän som lärt känna kompositör­en på musikskola­n Juliard i New York.

– Det jag tycker är fint med verket är att det heter the other Central Park. Hon reser mycket mellan New York och Korea och i USA blir Central park den här oasen hon gillar att på runt i. I Korea finns det också en central park, så det har blivit en punkt där hon kan känna att hon är på båda ställena, berättar Tove.

– Att det handlar om hemlängtan gör att det känns bra att öppna med det här, fortsätter hon.

VERKET KAN BESKRIVAS som kompositör­ens intryck av de båda platserna.

– Det är inte lika konstigt som mycket ny musik kan vara. Det är väldigt fint och har fina melodier, säger Viktor.

Konserten är på söndag 22 oktober i Trollhätta­ns missionsky­rka. Förutom det nyskrivna verket blir det även musik av Elgar, Franck och Prokofiev.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? PÅ MAMMAS GATA. Vardagen för Viktor Stener och Tova Lund är konserter på stora scener. Nu kommer de ”hem” och framför ett nyskrivet verk i Trollhätta­n.
Bild: ANDREAS OLSSON PÅ MAMMAS GATA. Vardagen för Viktor Stener och Tova Lund är konserter på stora scener. Nu kommer de ”hem” och framför ett nyskrivet verk i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden