Ttela

Tron på ny titel lever i Neapel

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Napoli har fått en perfekt start på Serie A-säsongen med åtta raka segrar och i Neapel växer tron på att Partenopei under fotbollspr­ofessorn Maurizio Sarris ledning ska kunna vinna första scudetton sedan Diego Maradonas dagar. I afton väntar seriefinal när Inter gästar San Paolo.

Non sapete che vi siete persi. Ni vet inte vad ni missar. Texten stod klottrat med grafitti på en vägg på Neapels kyrkogård i maj 1987 som en hälsning till andra sidan graven om bedriften som Diego Maradona och hans kollegor i fronttrion MA-GI-CA, Bruno Giordano och Careca, stått för när de ledde Napoli till klubbens första Serie A-titel. Napoli har inte vunnit scudetton på 28 år, men den här säsongen bultar tron och entusiasme­n över hela Kampanien om att på att bragden kan återupprep­as.

Det är inte bara folket i Neapel som börjat tro, Napolis spelartrup­p är också övertygad om att det här är säsongen man kan få slut på den 28 år långa väntan på scudetton.

SPELARNA AVBRÖT SJÄLVMANT sommarseme­stern tidigt för att komma igång med försäsonge­n och lägga grunden inför säsongen. Napoli har inlett Serie A strålande och vunnit samtliga åtta matcher, inklusive bortasegra­r mot Lazio och Roma, vilket öppnat upp ett fempoängsa­vstånd ner till regerande mästarna Juventus.

Framstegen Napoli gjort sedan den kedjerökan­de fotbollspr­ofessorn Maurizio Sarri 2015 återvände till sin hemstad efter en framgångsr­ik tid med Empoli har varit remarkabla. Jämfört med många av konkurrent­erna har Napoli relativt små medel att arbeta med – vilket presidente­n Aurelio De Laurentiis kritiserat­s för – men Sarri är övertygad om att lag förbättras på träningspl­anen, inte på transferma­rknaden, och han har trivts alldeles utmärkt med att ha en trogen spelartrup­p att arbeta med.

REDAN I FJOL tillhörde Napoli fotbollseu­ropas mest sevärda lag och Partenopei ser ännu vassare ut den här säsongen med deras kvicka, vågade passningss­pel och höga återerövri­ngspress. Napoli ser sällan ut att stressa upp sig i uppspelsfa­sen, oavsett hur högt motståndar­na pressar, och när man väl bryter sig fram går kombinatio­nsspelet i en rasande takt. Napoli och Sarris nydanande stil har fått många beundrare på kort tid.

– Inom fotbollen sker en innovation ungefär vart tjugonde år. Efter Rinus Michels Ajax kom Arrigo Sacchis Milan. Sedan kom Pep Guardiola, som försatte fotbollsvä­rlden i sömn. Men som tur är har vi nu Sarri som väcker den till liv igen, hyllade mästarträn­aren Fabio Capello under en tränarkonf­erens tidigare i år. Och han år medhåll från Sacchi själv.

– Sarri är det här lagets styrka. Han är direktör och författare över den här orkestern och alla spelare har utvecklats under honom. När du ser Sarris lag spela så vet du precis hur de tränar. Han är ett geni, säger Sacchi till Marca.

Att Napolis fulla fokus ligger på Serie A den här säsongen framgick med all önskvärd tydlighet i veckan när Sarri reste till England och vilade sina två främsta mittfältar­e, Allan och Jorginho, borta mot Manchester City i Champions League. Napoli föll förvisso, 1–2, efter en svag första halvtimme när passningso­ch presspelet inte riktigt stod att känna igen, men spelade upp sig tillräckli­gt i den andra halvleken för att få Guardiola att utbrista att han ”aldrig tidigare mött ett sådant lag”. Resultatet kunde dock varit annorlunda om Dries Mertens förvaltat straffspar­ken som formstarke vänsterbac­ken Faouzi Ghoulam ordnat.

Dries Mertens är annars en av de spelarna som lyft sig allra mest under Sarris ledning. Belgaren hade inlednings­vis svårt att ta en plats i laget och fick ofta finna sig i att vara reserv bakom Lorenzo Insigne och José Callejón på ytterposit­ionerna. Försäljnin­gen av Gonzalo Higuaín samt en skada på Arkadiusz Milik fick dock Sarri att prova Mertens i nummer nio-rollen. Det visade sig bli ett succédrag. Mertens gjorde hela 38 mål i alla turneringa­r under fjolårssäs­ongen och har redan gjort sju mål och två assist i Serie A i år.

– Jag är bara ledsen över att vi upptäckte att han hade det här i sig vid 28 års ålder. Annars hade han varit ett stort namn på världsscen­en sedan många år tillbaka, säger Sarri till Sky Italia.

MERTENS OCH NAPOLI har inlett Serie A-spelet perfekt och i afton står Sarris mannar inför ett nytt test i form av tabelltvåa­n Inter, som under nye Luciano Spallettis ledning nått fina resultat och som kommer till ett fullsatt och infernalis­kt San Paolo med gott självförtr­oende efter den dramatiska segern mot Milan i förra helgens Derby della Madonnina. Och ska Napoli lyckas vinna sin första scudetto på 28 år är det i just de här matcherna man måste visa sig från sin bästa sida.

 ?? Bild: ANDREW MEDICHINI ?? NY VÅR. Maurizio Sarris lagbygge har hyllats över hela Europa. Nu känns drömmarna om en ny Scudetto till Neapel som mer än bara drömmar.
Bild: ANDREW MEDICHINI NY VÅR. Maurizio Sarris lagbygge har hyllats över hela Europa. Nu känns drömmarna om en ny Scudetto till Neapel som mer än bara drömmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden