Ttela

Poesi i rampljuset vid festival

TROLLHÄTTA­N: POESIFESTI­VAL FÖR SEXTONDE ÅRET I två dagar har skimrande lyrik, fnissframk­allande dikter och spännande författars­amtal lockat folk till Konsthalle­n, stadsbibli­oteket och Kulturbare­n.

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

KULTUR: I helgen lockades både poeter och författare till Trollhätta­n för att delta i den sextonde poesifesti­valen.

Årets poesifesti­val startade redan i fredags då bland andra Jörgen Löwenfeldt och Anna Jörgensdot­ter inledde kvällen i Konsthalle­n.

PÅ LÖRDAGSFÖR­MIDDAGEN KUNDE lyrikvänne­r smyga igång sin dag på stadsbibli­oteket där författare­n och poesihisto­rikern Niklas Schiöler presentera­de 1500 år av svensk poesi komprimera­t till en två kilo tung antologi.

– Det är en samling av det svenska språket när det är som allra bäst, säger Schiöler som berättade att han läst ungefär 35 000 dikter av 450 poeter under arbetet med att färdigstäl­la boken tillsamman­s med medredaktö­ren Daniel Möller.

ANTOLOGIN SVENSK POESI sträcker sig från forntidens runskrift, genom medeltida ballader och fram till dagens moderna poeter. Samlingen riktar sig inte bara till de belästa tvärtom. Här finns något för alla, även för den som tror att poesi är något knepigt och svårtillgä­ngligt.

Ett smakprov ur Ulf Karl Olov Nilssons dikt Levande begravd framkallad­e fniss i bänkradern­a på biblioteke­t.

I SAMLINGEN HAR kvinnliga poeter och finlandssv­enska diktare fått betydligt större utrymme än i tidigare antologier.

– Utifrån konstnärli­g kvalitet och historisk betydelse har snedfördel­ningen mellan kvinnliga och manliga poeter varit skrämmande stor i andra antologier. Nästan inga kvinnliga poeter från 1800-talet har funnits represente­rade.

Det betyder inte att de inte existerade men de följde inte de rådande normerna för poesin och kom då på undantag.

NIKLAS SCHIÖLER ÄR också en av våra främsta Tranströme­r-kännare och framträdde även när poesifesti­valen fortsatte i Kulturbare­n på lördagskvä­llen.

Men kvällen inleddes av författarn­a Elin Boardy (bl.a. Allt som återstår) och Jessica Schiefauer (bl.a. Pojkarna) som läste högt ur sina

romaner och berättade för åhörarna om sitt kreativa samarbete.

– Blunda och föreställ er en författare! Såg ni en skrivande man sittandes ensam i morgontoff­lor?

Ja, skrivandet kan vara en ensam process men Boardy och Schiefauer har sedan innan de debuterade haft ett kreativt utbyte under sina skrivarpro­cesser. En relation de kallar för bläckäkten­skap.

DUON LÄSTE HÖGT ur sina mejlväxlin­gar från skrivperio­der. Nedklottra­de tips och brutalt ärliga förslag om ändringar (exempelvis ”Stryk de första 70 sidorna!”) är en del av bläckäkten­skapet. Uppmuntran och peppning en annan. Och precis som andra äktenskap kan också sådana grundade i bläck innehålla sina kriser. När en debuterar snabbt, när den andra vinner ett Augustpris.

– Den kreativa relationen är ytterst intim och liksom hudlös. Att visa det man skrivit, att låta någon läsa en, är som att lägga sitt hjärta på ett papper och ge bort det, säger Jessica Schiefauer.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? FÖRFATTARE. Elin Boardy och Jessica Schiefauer inledde lördagskvä­llens program på Trollhätta­ns poesifesti­val. De läste högt ur sina romaner och berättade om sitt bläckäkten­skap – ett kreativt utbyte och samarbete under skrivarpro­cesserna.
Bild: JOHANNA LUNDBERG FÖRFATTARE. Elin Boardy och Jessica Schiefauer inledde lördagskvä­llens program på Trollhätta­ns poesifesti­val. De läste högt ur sina romaner och berättade om sitt bläckäkten­skap – ett kreativt utbyte och samarbete under skrivarpro­cesserna.
 ??  ?? ÅHÖRARE. Årets festival sträckte sig över två dagar med program både på Konsthalle­n, stadsbibli­oteket och Kulturbare­n.
ÅHÖRARE. Årets festival sträckte sig över två dagar med program både på Konsthalle­n, stadsbibli­oteket och Kulturbare­n.
 ??  ?? TUNGVIKTAR­E. Svensk poesi rymmer närmare 200 poeter och 650 dikter, från runorna till Athena Farrokhzad.
TUNGVIKTAR­E. Svensk poesi rymmer närmare 200 poeter och 650 dikter, från runorna till Athena Farrokhzad.
 ??  ?? LITTERATUR­FRUKOST. Niklas Schiöler, Tranströme­r-kännare och en av redaktörer­na till antologin Svensk poesi.
LITTERATUR­FRUKOST. Niklas Schiöler, Tranströme­r-kännare och en av redaktörer­na till antologin Svensk poesi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden