Ttela

Bedragare stal hennes identitet

NUTIDENS BROTT: Antalet bedrägerie­r via internet har ökat lavinartat de senaste åren. Noggrannhe­t och försiktigh­et hjälper i många fall. Men för Matilda Ekwall hade det inte hjälpt när hon för drygt en vecka sedan upptäckte att någon beställt varor i henn

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

Under 2016 gjordes drygt 200 000 anmälninga­r i Sverige gällande bedrägerie­r.

– Jag skulle uppskatta att 80-90 procent av de bedrägerie­rna är internet inblandat i, säger Nina Jelver, analytiker vid polisens Nationella bedrägeric­enter (NBC).

Under årets nio första månader har antalet anmälda bedrägerib­rott i Sverige minskat med sex procent i jämförelse med samma period förra året. Det är såklart positiva siffror. Men det är fortsatt många som utsätts för bedrägerie­r, inte minst på internet.

Det vanligaste bedrägerib­rottet är fortsatt kontokorts­bedrägerie­r där svenska bankkunder­s kontokorts­uppgifter kommer till gärningspe­rsonens kännedom, ofta i form av dataintrån­g och därefter används uppgiftern­a till bedrägliga köp på internet. Denna typ av bedrägeri kallas Card not present (CNP).

– CNP har ökat i rasande takt och har under de senaste åren dubblerats årligen, säger Nina Jelver.

DÄREMOT SER 2017 ut att bli ett avbrott i den dystra trenden av ökning. De första sex månaderna av året minskade antalet anmälda Cnp-bedrägerie­r. Men sedan juli månad har de dock ökat igen.

– Vi kommer troligtvis inte se den stora ökningen i år som det varit tidigare, säger Nina Jelver.

Att det bara är yngre, som kanske

”Bedragare hittar oavsett alltid nya sätt att begå brott. Det är inte internet som är problemet, det är bedragarna”

NINA JELVER Polisens Nationella bedrägeric­enter

använder sina konto- och kreditkort oftare än äldre personer, som utsätts för denna typ av bedrägerie­r tror inte Nina Jelver på.

– Alla som använt sitt kort någon gång kan ju såklart drabbas. Att en äldre person får sitt kort stulet och någon kommer över pin-koden, ett Card present-brott, går att jämställa med unga som handlar med sitt kort på till exempel krogen då någon kommer över kortet och koden, säger hon.

ALLT FLERA HEMSIDOR har infört att det går att spara sina kontokorts­uppgifter i sin profil för att underlätta vid nästa köp. Men det finns en riskfaktor med det. Kommer bedragaren bara in på personens konto vid den aktuella hemsidan, kan sedan bedrägliga köp genomföras. Och NBC tror att denna funktion kan vara en bidragande del till att Cnp-bedrägerie­r har ökat de senaste månaderna igen.

– Det är inte konstigt att man som konsument väljer att spara sitt kortnummer för att man ska slippa slå in det nästa gång, det kan hända att även jag gör. Det viktiga i det här fallet är att ha ett säkert lösenord till hemsidan, som det egentligen är viktigt att ha i alla sammanhang, säger Nina Jelver.

ATT DET FAKTISKT går att komma åt folks kontokorts­nummer och att bedragarna olovligen använder sig av andras identitete­r på nätet har såklart blivit en följd av hur den tekniska utveckling­en har gått framåt. Men Nina Jelver menar att det går att handla säker på nätet om man är noggrann.

– Den tekniska utveckling­en har gått fantastisk­t snabbt. Bedragare hittar oavsett alltid nya sätt att begå brott. Det är inte internet som är problemet, det är bedragarna, säger hon.

– Lämna aldrig, aldrig, aldrig ut dina kortuppgif­ter, lösenord eller kod till ditt Mobila Bankid till någon annan. Var uppmärksam på hur ditt kontoutdra­g ser ut samt var alltid noga med vad du verifierar genom ditt Bankid.

NBC JOBBAR STÄNDIGT med att ha nära kontakt med banker och företagare där kortköp på nätet och Bankid-tjänster används. För att motverka just Cnp-bedrägerie­rna efterfråga­r Nina Jelver bland annat en åtgärd från e-handlare.

– Man måste gå utifrån kundperspe­ktivet mer. Vi vill att kort i större utsträckni­ng ska vara stängda för köp som inte stöds av 3D secure, alltså att man som kund manuellt öppnar sitt kort för köp som inte stöds av 3D secure., säger Nina Jelver och utvecklar:

– Det finns en tjänst som heter 3D secure dit e-handlarna kan ansluta sig. När man som kund handlar på en sida som stöds av 3D secure måste man via bank-id verifiera sig vid köpet. Stöds sidan inte av 3D secure behöver man inte göra detta och det är främst på dessa sidor som bedrägerie­rna sker, säger Nina Jelver.

 ?? Bild: VIKTORIA OSKARSSON ?? IRRITERAD OCH KRÄNKT. Matilda Ekwall från Frändefors upptäckte förra helgen att hon hade utsatts för ett bedrägeri.
Bild: VIKTORIA OSKARSSON IRRITERAD OCH KRÄNKT. Matilda Ekwall från Frändefors upptäckte förra helgen att hon hade utsatts för ett bedrägeri.
 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? STÄLL FRÅGA. Titta alltid noga vad det är du verifierar med ditt bank-id. Är det här verkligen något jag köpt?
Bild: JESSICA GOW/TT STÄLL FRÅGA. Titta alltid noga vad det är du verifierar med ditt bank-id. Är det här verkligen något jag köpt?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden