Ttela

Köpte mat med Matildas personnumm­er

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

Det handlar inte om att bedragaren kommit över hennes kortuppgif­ter. Ingen ekonomisk skada är skedd – än så länge. Ändå har det som Matilda Ekwall nyligen utsattes för ett slags bedrägeri och en olovlig identitets­användning.

För drygt en vecka sedan damp ett kuvert ner i brevlådan hemma hos Matilda Ekwall, 37. Avsändare var Collector bank och hon blev genast förundrad över vad det kunde vara. I kuvertet låg en fakturapåm­innelse då ursprungsf­akturan för en beställnin­g på mat för 2 000 kronor inte hade betalats.

– DET STOD vad det vad för varor och var de hade beställts ifrån. Jag tänkte efter och kunde inte förstå vad det var, jag hade inte köpt de där varorna, säger Matilda Ekwall.

Hon ringde till Collector bank som ansvarar för fakturorna åt mattjänste­n och fick en hel del svar. Beställnin­gen var gjord i Matildas personnumm­er, men leveransad­ressen var inte hem till Matilda, utan en adress i Göteborg.

NÄR MATILDA BERÄTTADE att hon inte hade gjort denna beställnin­g och att hon dessutom själv bor i Frändefors meddelande personalen hos Collector att det såg ut att röra sig om ett typ av bedrägeri.

– De sa att jag skulle polisanmäl­a samt att de själva skulle starta en bedrägeriu­tredning. Jag har inte behövs betala fakturan, säger Matilda Ekwall.

Hon berättar att händelsen kränkt henne. Att någon har använt hennes personuppg­ifter. Och även om hon inte lidit av någon ekonomisk skada är hon upprörd.

”Oftast skäms man nog för de flesta tror att man är lättlurad” MATILDA EKWALL

– Polisen frågade om jag ville gå vidare med mer än en anmälan eftersom att använda någon annans identitet är åtalbart. Och det vill jag gå vidare med även att jag inte förlorat några pengar på detta, ännu.

DET ÄR FÖRSTA gången som hon utsätts för ett typ av bedrägeri. I vardagen är hon noga med att se efter vad hon verifierar för betalninga­r med sitt Mobila Bankid och hon handlar en del på internet. I det här fallet handlar det inte om att någon använt sig av hennes kortuppgif­ter efter att hon kanske slagit in det och sparat det på någon köpsida.

I hennes fall har någon hittade hennes personnumm­er och använt det. Något som inte går att upptäcka i realtid.

– Det var ju genom fakturapåm­innelsen som jag upptäckte det. Ursprungsf­akturan har troligtvis lämnats vid leveransen av matvarorna, eller så skickades den ut till den mejl som bedragaren registrera­t i mitt namn hos beställsid­an. I och med bland annat offentligh­etsprincip­en är det ju jättelätt att få tag på folks personnumm­er, säger hon.

EFTER HÄNDELSEN HAR hon berättat för släkt och vänner vad hon utsatts för. Och det visar sig att en släkting faktiskt också blivit utsatt för ett typ av bedrägeri.

– En släkting hade fått pengar draget från sitt konto från en spelbutik, utan att hon hade handlat där. Det visade sig senare att flera personer hade fått pengar dragna från sina konton från samma affär. Jag hade ingen aning om att detta hade hänt henne. Jag tror inte det är så vanligt att man pratar om det. Oftast skäms man nog för de flesta tror att man är lättlurad. Men i mitt fall hade jag ju inte kunnat göra något för att hindra det här, säger Matilda Ekwall.

 ??  ?? KONSUMENT. Matilda Ekwall är försiktig när det gäller näthandel, men trots det har någon genom internet använt hennes identitet.
KONSUMENT. Matilda Ekwall är försiktig när det gäller näthandel, men trots det har någon genom internet använt hennes identitet.
 ?? Bild: VIKTORIA OSKARSSON ??
Bild: VIKTORIA OSKARSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden