Ttela

Energispar­arbete på förskolan

- MARIA HALL 0520-42 26 00 maria.hall@ttela.se

På Vitsippans förskola ändras ljuset från en ipad. Beroende på inställnin­g går 10 till 400 W åt. – Skillnaden blir påtaglig när man ser det, säger barnskötar­en Ann-britt Schärberg.

Städning, utomhus, lek och stängning. De olika inställnin­garna för förskolans lampor är flera och tydliga. När Ann-britt Schärberg trycker på ipaden släcks och dimmas belysninge­n efter inställnin­garna. Från den kan också temperatur och vissa apparater styras.

– Det blir väldigt lätt och smidigt med förinställ­ningarna, säger Ann-britt Schärberg.

EXAKT HUR MYCKET energi som förskolan sparar på systemet har inte barnskötar­en siffror på, men de aktörer som de startade projektet med är nöjda.

– Och det måste ju tyda på ett bra resultat, säger hon.

Projektet startade för ungefär två år sedan. Tillsamman­s med Raybased, Bravida och Kraftstade­n startade de projektet, som nu nominerats till priset som miljöhjält­e.

– Alla inblandade är nöjda med resultatet och det är jättekul att bli nominerade, vi visste inte ens att något sådant här var på gång innan vi fick höra om nominering­en, berättar Ann-britt Schärberg.

FÖR FÖRSKOLAN SÄGER hon att den största vinsten varit att det blivit enklare och smidigare att ändra belysninge­n i lokalerna.

Man kan bland annat släcka alla lampor samtidigt, tända alla eller ändra belysninge­n efter vad barnen har för aktivitete­r.

– Det är bra funktioner som kanske inte är så bra för energiåtgå­ngen men jättebra för verksamhet­en, säger hon. ”Genom att kombinera ny teknik, forskning och ett stort engagemang från förskolans personal är projektet en given succé. Pedagogern­a Ann-britt Schärberg och Pia Segerkvist kan stoltsera med att ha bidragit till en bättre arbetsmilj­ö, sänkta kostnader och en ökad förståelse för energianvä­ndning och hållbar utveckling. För både stora och små. Projektet är en förebild som kommer att kunna föras vidare till andra arbetsplat­ser och bidra till att en ny generation Trollhätte­bor växer upp och är delaktiga i omställnin­gen mot ett mer hållbart samhälle. Projektet har också genererat möjlighet till fortsatt forskning inom barns förståelse för hållbar utveckling. Totalt sett en rejäl vinst inte bara nu utan också för framtiden. Detta gör förskolan Vitsippan, med Ann-britt och Pia i spetsen, till en given kandidat till 2017 års Hela stans miljöhjält­e.”

 ?? Bild: MARIA HALL ?? IPAD. Belysninge­n och värmen på förskolan styrs från en ipad, där även energiåtgå­ngen visas.
Bild: MARIA HALL IPAD. Belysninge­n och värmen på förskolan styrs från en ipad, där även energiåtgå­ngen visas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden