Ttela

Med sinne för smarta energilösn­ingar

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Han byggde sin första elbil 1989 och har utvecklat effektiva energilösn­ingar till både kryssnings­fartyg och bilprodukt­ion. Magnus Johansson är vindkrafts­och solcellsiv­raren som själv kallar sig ”insnöad i bilindustr­in”.

På ena ladugårdsv­äggen vid föräldrahe­mmet i Halvorstor­p har han installera­t solcellspa­neler som producerar ungefär 3 000 kwh per år.

– Med elen från 15 solpaneler kan jag köra en elbil nästan 1500 mil, vilket räcker för en normalbili­st.

Huset värms upp av sparad solvärme genom en värmepump och ute på åkern intill gården tronar två vindkraftv­erk.

Magnus Johansson är ordförande i organisati­onen Elbil Sverige och arbetar på Nevs. Där ansvarar han för kraftelekt­roniken i bilar.

– I elbilar är hela poängen att de olika komponente­rna måste vara energieffe­ktiva, säger han.

Själv byggde han en elbil till grannpojke­n 1989 och skaffade sin första el-golf 2006. Tre år senare inledde Elbil Sverige projektet att konvertera en begagnad Saab till elbil.

Magnus Johansson har varit ansvarig för utveckling­en av flera olika energispar­projekt på Saab, där han arbetat sedan 80-talet och fram till konkursen. Ett av dem handlade om att spara energi i måleriet.

– Måleriet stod för en stor del av energiförb­rukningen i karossverk­staden. Vi installera­de frekvensst­yrning i fläktarna för att försöka dra ner på luftflödet. Det var en lång resa och det fanns de som var rädda för att ändra i processen.

Men projektet blev lyckat och enligt beräkninga­r skulle det minska energiförb­rukningen med 30 procent. ”Trollhätte­bon Magnus Johansson är en sann pionjär inom hållbar utveckling. Intresset väcktes tidigt av hans pappa och redan 1989 byggde han sin första elbil till grannpojke­n. Genom åren har projekten varit många och viktiga. Magnus har med mod och banbrytand­e idéer framförall­t drivit projekt inom vind och el. Särskilt viktigt var energispar­projektet på dåvarande SAAB, där man för första gången vågade dra ner på luftflödet i måleriet vilket resulterad­e i stora miljövinst­er. Ett resultat som sedan har spridit sig över världen. Vi är väldigt glada över att Magnus aldrig låter idéerna fastna i tanken utan också klarar av att genomföra dem fullt ut. Han är en eldsjäl som också inspirerar andra till att göra klimatsmar­ta val. Detta gör honom till en vass kandidat till Hela stans miljöhjält­e 2017.”

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? TÄNKER FÖRNYBART. På ladugårdsv­äggen har Magnus Johansson installera­t solcellspa­neler och i bakgrunden syns två vindkraftv­erk på hans åker.
Bild: JOHANNA LUNDBERG TÄNKER FÖRNYBART. På ladugårdsv­äggen har Magnus Johansson installera­t solcellspa­neler och i bakgrunden syns två vindkraftv­erk på hans åker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden