Ttela

Llt för Anyuru?

- ERIKA JOSEFSSON/TT KLAS WIDESTRAND/TT

Augustpris­belönade Sigrid Combüchen, med sin senaste roman Sidonie & Nathalie nominerad för sjätte gången.

– Folk tycker väl att nu kan det vara nog med nominering­ar men samtidigt känns det väldigt befriande, man är ute på något slags raksträcka.

Bland veteranern­a finns även Johan Svedjedal, för fjärde gången nominerad till fackbokspr­iset, den här gången för sin rosade biografi om Karin Boye Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarl­iv.

ERFARAREN ÄR OCKSÅ Klas Östergren, även om årets nominering för I skuggan av Sumak, bara är hans andra:

– Det här ju ingenting man går och räknar med eller ens reflektera­r över. Jag får se till att vara glatt överraskad ända tills priset delas ut om en månad, säger han.

Även Isabelle Ståhl är nominerad för andra gången. 2005 hade hon chans att få Lilla Augustpris­et och nu är hon nominerad för debutroman­en Just nu är jag här.

– Det är en existentie­ll samtidsrom­an om relativt unga personer som lever i en någon sorts förlängd tonårstid som bara fortsätter och präglas av en rotlöshet. Vad tror du om dina chanser att ta hem priset?

– Svårt att säga. Klas Östergren sade till mig att man ska bete sig som att man ska vinna. Det tyckte jag lät bra.

FÖRMODLIGE­N HELT chanslös men glad ändå är poeten Jenny Tunedal vars nominerade diktsamlin­g Rosor skador delvis utspelas bland hadeshasan­de patienter på en demensavde­lning.

– När jag är ute och läser den träffar jag människor som vill berätta sina egna historier om demens. Det här är en bok som skapar kontakt mellan människor och det är jag väldigt glad över.

Augustpris­et delas ut i Konserthus­et i Stockholm den 27 november.

”Folk tycker väl att nu kan det vara nog med nominering­ar men samtidigt känns det väldigt befriande, man är ute på något slags raksträcka.”

SIGRID COMBÜCHEN

* Johanna Nilsson, nominerad för För att väcka hon som drömmer (ungdomsrom­an): - Man räknar inte med en nominering, det var bara en väldigt glad överraskni­ng. Det handlar om en ung flicka som bär alldeles för mycket på sina axlar, som vill rädda hela världen. Och så tror jag att många unga känner. * Johanna Thydell, tillsamman­s med illustratö­ren Emma Adbåge, nominerad för bilderboke­n Dumma teckning!: - Jag är så stolt och glad. Och jag tycker det är extra kul för Emma Adbåges skull och för alla andra illustratö­rer, eftersom det är så sällan som bilderböck­er vinner.

Skönlitter­ära klassen:

* Klas Östergren, nominerad i skönlitter­ära klassen för I en skog av sumak: - Uppriktigt sagt: inte en aning. Jag har varit nominerad en gång förut och det man kan trösta sig med är att med tiden så suddas minnet av pristagare­n ut så att man sedan tror att alla som någon gång nominerats också har fått priset. Så det kan man trösta sig med. Numera svarar jag ja när folk frågar om jag har fått det, vilket ju är osant. Men det har ingen betydelse.

* Jörgen Gassilewsk­i, nominerad för Hastighete­n, om folkmorden i Rwanda: - När det här inträffade -94 belystes det så oerhört lite av västerländ­sk press. Det skrevs ungefär tio gånger så mycket om Kurt Cobains självmord än om den miljon människor som dödades. Det är liksom ett nutida Holocaust det handlar om.

* Isabelle Ståhl, nominerad för Just nu är jag här: - Det känns väldigt bra och jag är mycket överraskad. Jag är glad att boken får ett erkännande. Litteratur­en tar så lite plats i offentligh­eten och det här innebär att den får lite mer utrymme, vilket jag tycker är bra.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? under gårdagen.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT under gårdagen.
 ??  ?? ISABELLE STÅHL.
ISABELLE STÅHL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden