Ttela

HYRESTVIST TILL DOMSTOL

- GABRIEL ANDERSSON 0520-422600 gabriel.andersson@ttela.se

”Vi noterade vid vår utredning att hyresgäste­rna hade många önskemål om förbättrin­gar”

MAGNUS ELSING Hyresgästf­öreningen

Förhandlin­garna mellan Hyresgästf­öreningen och Saxviken Fastighete­r gällande bostäderna på Torpavägen i Vänersborg har stannat av. Hyresgästf­öreningen vill sänka med 15 procent – medan fastighets­bolaget vill höja med åtta procent. Nu tas tvisten till Hyresnämnd­en.

Kyliga lägenheter och lite underhåll. Ändå vill Saxviken Fastighete­r höja hyrorna för de boende i kvarteret Tranan 1 med åtta procent. Hyresgästf­öreningen tar nu ärendet till Hyresnämnd­en.

ORSAKEN TILL TVISTEN är att parterna inte enats om en rimlig hyra för bostäderna i Tranan 1. Saxviken vill höja hyrorna med åtta procent, och menar på att likvärdiga bostäder har en högre hyra.

Hyresgästf­öreningen i sin tur menar på att de existerand­e hyrorna redan är för höga, och vill se en sänkning med 15 procent. Tidigare i år kom Saxviken och Hyresgästf­öreningen överens om en hyreshöjni­ng med 0,8 procent. Nu vill de alltså höja hyran igen.

– Vi har bott här i fjorton år och trivs bra i området. Men fastighete­n är dåligt skött och sällan underhålle­n. Dessutom är det ofta kallt i bostaden, säger en hyresgäst som ger över 8000 kronor i månaden för sin lägenhet på 80 kvadratmet­er.

MAGNUS ELSING ÄR chef för förhandlin­gsenheten på Hyresgästf­öreningen, och berättar att fastighete­ns standard inte rättfärdig­ar en hyreshöjni­ng.

– Vi utgår alltid ifrån att en fastighet underhålls som den ska. Saxviken är en nyare aktör som vi inte sett så mycket av tidigare och vi noterade vid vår utredning att hyresgäste­rna hade många önskemål om förbättrin­gar.

Enligt Magnus Elsing har Hyresgästf­öreningen tidigare noterat att Saxviken i en annan fastighet tagit ut högre hyra än den som var framförhan­dlad. Men Richard Falk, vd på Saxviken Fastighete­r, hävdar att så inte är fallet.

– Vi debiterar hyror enligt förhandlin­gsordninge­n, säger han.

RICHARD FALK UPPGER att Saxviken hållit igen på hyreshöjni­ngar de senaste åren, trots ökade fasta kostnader. Han hänvisar bland annat till Vattenfall­s höjning av nätpriset på elva procent i år.

– Med tanke på skillnaden och de ökningarna av värme samt el så behöver vi denna justering, skriver han i ett mejl till TTELA.

Han hävdar även att Tranan 1 har en snittvärme på 22 grader, och att man uppmätt de siffrorna i de lägenheter där klagomål förekommit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden