Ttela

”Förstår inte hur det ska gå till”

NYHETER: Lilla Edet har ännu inte kunnat säkra bostäder för de 41 nyanlända som de ska ta emot i år. Bostadssit­uationen är ansträngd och trots det ska de nästa år ordna boende åt ytterligar­e 26 personer.

- MARIA HALL 0520-42 26 00 maria.hall@ttela.se

Nästa år ska Lilla Edet ta emot 26 nya nyanlända. Trots att de i år ännu inte har kunnat säkra boende för fler än hälften av de som kommit till kommunen. – Jag förstår inte hur de tänkt sig att det ska gå till, säger Ann-christine Gustavsson, verksamhet­schef på socialförv­altningen i Lilla Edet.

I år skulle kommunen enligt Migrations­verket ta emot 41 nyanlända, men hittills har endast 15 av dem tagits emot och fått boende. Det motsvarar 37 procent av den totala siffran.

– Vår plan är att hålla ögon och öron öppna, förhoppnin­gsvis hittar vi fler boenden, säger Annchristi­ne Gustavsson.

Kommunen är sämst av TTELA:S kommuner på mottagande. Bäst är i år Trollhätta­n som tagit emot och löst boende till 52 av 59 nyanlända. I Mellerud har 6 av 7 tagits emot och i Vänersborg ligger motsvarand­e siffra på 8 av 10.

I LILLA EDET berättar Ann-christine Gustavsson att det finns 18 lägenheter som tillhör Migrations­verket, som kan komma att användas till de nyanlända, om de blir tomma innan årsskiftet.

– Någon nybyggnati­on kan det nog inte bli innan hösten nästa år, men tidigare har vi fått meddela när vi har möjlighet att ta emot nyanlända, så eventuellt kan vi ju då ta emot de 26 efter sommaren nästa år, säger hon.

Varken Mellerud eller Vänersborg ska ta emot fler nyanlända nästa år, men enligt planen ska även Trollhätta­n ta emot fler, 43 stycken.

NÄR LÄNSSTYREL­SEN BESTÄMMER hur många nyanlända som respektive kommun ska ta emot, tas hänsyn till arbetsmark­nadsföruts­ättningar, befolkning­sstorlek och tidigare mottagande. Det antal som ska tas emot av hela länet bestäms av regeringen, efter migrations­verkets prognoser.

– Vi följer också hela tiden upp hur kommunerna sköter mottagande­t, säger Kirsten Brogaard, integratio­nsutveckla­re på Länsstyrel­sen Västra Götaland.

Alla kommuner har dock skyldighet att ta emot nyanlända enligt bosättning­slagen.

– Och det är då upp till kommunerna att klara av situatione­n, säger Kirsten Brogaard.

Integratio­nsutveckla­ren säger att Länsstyrel­sen är medveten om den ansträngda bostadssit­uationen i Sverige och länet.

– I de fall en kommun ligger efter i mottagande­t kallar vi till möten med Migrations­verket och kommunen. Något sådant möte har hittills inte behövts avseende kommunerna i Fyrbodal, säger Kirsten Brogaard.

ANN-CHRISTINE GUSTAVSSON MENAR att det blir en omöjlig situation när fler nyanlända tilldelas kommunerna.

– Det är problemati­skt med bostadsbri­sten, finns det inga bostäder finns det inga bostäder. Jag förstår inte hur de tänkt sig att det ska gå till, säger Ann-christine Gustavsson.

Lösningen på bostadssit­uationen menar hon inte är snabb eller enkel.

– Man måste hitta en långsiktig lösning, säger hon.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? MOTTAGANDE. Lilla Edet får ta emot fler nyanlända, trots att bostadssit­uationen för de som kommit till kommunen i år inte har löst sig.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT MOTTAGANDE. Lilla Edet får ta emot fler nyanlända, trots att bostadssit­uationen för de som kommit till kommunen i år inte har löst sig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden