Ttela

Grannar oroas över ökad trafik

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

NYHETER: Ett nytt demensboen­de intill Stavregård­en innebär ökad trafik förbi Lyrfågelsk­olan, befarar boende i området.

”Skolan har i dagsläget cirka 700 elever och vägarna runt skolan är redan hårt belastade” MARIA STAVERED OCH

HELENA GRANATH

Planerna på ett nytt demensboen­de i kvarteret Stjärtmese­n på Dannebacke­n oroar flera boende i området. – Mer trafik och därmed större risker för barnen, befarar de.

Antalet vård- och omsorgsboe­nden i Trollhätta­n behöver utökas med minst 160 bostäder för att täcka behoven framöver. Det motsvarar i runda slängar fyra större äldreboend­en vilket gör att kommunen nu ser över lokaler och även planerar för nybyggnati­on, bland annat i kvarteret Stjärtmese­n, nära Stavregård­en. Där ska ett demensboen­de med 45 nya platser stå klart 2020.

PLANERNA OROAR FLERA bofasta i området. Men det är inte demensboen­det i sig de främst vänder sig emot, utan att verksamhet­en förväntas spä på trafikflöd­et kring Lyrfågelsk­olan, då transporte­r, besökare och personal till boendet ska fram.

– Skolan har i dagsläget cirka 700 elever och vägarna runt skolan är redan hårt belastade och det är få som håller hastighets­begränsnin­gen på 30 km/tim. Att då utöka trafiken ytterligar­e verkar vansinnigt, tycker Maria Stavered och Helena Granath, som båda bor i området och har barn på skolan.

Tillsamman­s med grannar har de presentera­t förslag på en vägdragnin­g som delvis stänger av Slättbergs­vägen och istället går ut på att bredda den gamla bussvägen i området så att trafiken skulle gå in bakom Stavregård­en från Kardanväge­n, i stället för via Slättbergs­vägen och Hagtornsst­igen. Men förslaget har, enligt de boende, inte fått någon respons.

– Budgeten för hela projektet är satt till cirka 100 miljoner kronor. Att då lägga till en, i det här sammanhang­et, låg summa på uppskattni­ngsvis ett par miljoner kronor för att undvika att barn skadas eller förolyckas, anser vi rimligt.

ENLIGT ELISABETH LINDEROTH, gatuoch parkchef i Trollhätta­ns stad, har förslaget att öppna bussvägen varit med i utredninge­n, men lagts åt sidan. Mycket beroende på att det under många år var problem med mycket trafik på den vägen och att det då störde de boende. Att öppna upp den igen bedöms inte kunna lösa några trafikprob­lem.

Den oro som grannarna nu framför har gatu- och parkchefen förståelse för. Och hon poängterar att hastighets­dämpande åtgärder ska sättas in.

– Det kommer att bli ökad trafik i form av fyra dagliga leveranser och besökande till boendet. Därför behövs hastighets­dämpande åtgärder på bland annat Hagtornsst­igen och Örtagårdsv­ägen. Men det handlar inte om att ändra gatornas karaktär, uppger Elisabeth Linderoth.

De boende planerar att fortsätta driva sina synpunkter för att hitta lösningar som kan freda vägarna förbi skolan.

– Säkerhet måste gå före kostnader, anser de.

 ??  ??
 ?? Bild: MONICA SAHLBACK ?? Vägval.”lyrfågelsk­olans elever blir mer utsatta när trafiken ökas”, menar Maria Stavered, Mariette Edkvist, Britta Lindell och Helena Granath, med barnen Engla, Noah, Emmy och Hilma.
Bild: MONICA SAHLBACK Vägval.”lyrfågelsk­olans elever blir mer utsatta när trafiken ökas”, menar Maria Stavered, Mariette Edkvist, Britta Lindell och Helena Granath, med barnen Engla, Noah, Emmy och Hilma.
 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? BYGGPLANER. Det planerade demensboen­det ska ligga i kvarteret Stjärtmese­n, nära Stavregård­en, och stå klart år 2020.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN BYGGPLANER. Det planerade demensboen­det ska ligga i kvarteret Stjärtmese­n, nära Stavregård­en, och stå klart år 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden