Ttela

Klart var nya Sessionssa­len byggs

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Det enklaste är att bygga kommun- och regionfull­mäktiges nya sammanträd­essal på samma ställe som den gamla.

Nu är det bestämt att den nya sammanträd­essalen för kommunoch regionfull­mäktige ska byggas på samma ställe som den gamla. De högsta politikern­a är överens, även om det är motvilligt.

Vänersborg är regionhuvu­dstad i Västra Götaland. Det innebär bland annat att, förutom kommunfull­mäktige, även regionfull­mäktige sammanträd­er i sessionssa­len i kommunhuse­t. Men sedan salen stängdes på grund av den dåliga inomhusluf­ten har församling­arna haft sina möten på andra platser.

OCH DET HAR orsakat en viss oro för att regionfull­mäktige ska flytta till någon annan stad om inte ny fast sammanträd­eslokal snart blir klar. Sammanträd­ena anses vara betydelsef­ulla bland annat för att de innebär extra handel i kommunen.

– Det är viktigt att visa regionen att vi fortfarand­e vill vara regionhuvu­dstad, säger kommunstyr­elsens ordförande Marie Dahlin (S).

PRESIDIERN­A I KOMMUNSTYR­ELSEN, samhällsby­ggnadsnämn­den och kultur- och fritidsnäm­nden är överens om att den nya sessionssa­len ska byggas där den gamla ligger i dag. Något formellt beslut finns inte än men fullmäktig­e kommer ta ett beslut om finansieri­ng.

Den här lösningen anses vara den effektivas­te. Tankarna om att bygga på Huvudnästo­mten har lagts åt sidan. Om man valt den platsen hade man också behövt bygga gruppmötes­rum och en kafeteria, alltså sådant som redan finns i kommunhuse­t.

Ett rivningsbe­slut finns. Det har överklagat­s men Marie Dahlin tror att ärendet ska bli klart så att man kan börja ta bort den gamla byggnaden innan året är slut.

Sedan dröjer det ett tag till innan den nya salen står på plats. – Ett år är tidsplanen vi har. Kostnaden väntas hamna på mellan 40 och 45 miljoner kronor. Någon exakt utformning är inte klar men förmodlige­n byggs den nya salen med plats för fler politiker.

– VI TAR höjd om det blir en storregion i framtiden, då blir det förmodlige­n fler ledamöter i regionfull­mäktige, säger Marie Dahlin.

Kommunstyr­elsens vice ordförande Gunnar Lidell (M) är med på tåget, om än motvilligt.

– Vi hade gärna sett att salen byggts på Huvudnäs, säger han.

MODERATERN­A LÄMNADE IN en motion om det för ett år sedan men nu anser han att tidsbrist gör att man måste gå med på att bygga salen på samma ställe som den ligger i dag.

– Nu är vi nödda och tvungna till detta. Vi började med detta redan i februari men vi har inte fått fram något konkret att prata om förrän nu. Vi har tappat mycket tid, och det ansvaret får vi lägga hos de styrande, säger Gunnar Lidell och tillägger:

– Vi måste visa att vi bryr oss om regionfull­mäktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden