Ttela

Föreläser om sexuella trakasseri­er

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

NYHETER: Genom sitt Uf-företag kommer sju elever från Fridagymna­siet att föreläsa om sexuella trakasseri­er för elever i mellanstad­iet under nästa termin.

Sju andraklass­are på Fridagymna­siet i Vänersborg har startat Uf-företaget ”Ärligt talat UF”. Affärsidén är att föreläsa om sexuella trakasseri­er för mellanstad­ieelever i Tvåstad. – Förhoppnin­gen är att förebygga så att det inte sker, säger Max Rydén.

Frågan om sexuella trakasseri­er och övergrepp är högst aktuell i dagsläget men ungdomarna som nu drar igång sitt Uf-företag kom på idén redan i augusti.

– Vi kan väl säga att vi har perfekt tajming. Det fanns ett intresse redan innan men efter #metoo är det ännu större, säger Fanny Albinsson, som kläckte affärsidén från början.

– Egentligen handlar det om ren frustratio­n över hur det ser ut i dag. Det är ett viktigt ämne och jag har länge känt att jag vill hjälpa till och göra något. Det är svårt att göra det själv, därför känns det bra att vi gör det tillsamman­s som ett företag, fortsätter hon.

UNGDOMARNA KOMMER, MED start i januari nästa år besöka elever i årskurs fyra, fem och sex för att prata om och kring ämnet. Till en början erbjuds Fridaskola­ns elever i Trollhätta­n, Vänersborg och Uddevalla föreläsnin­gar men förhoppnin­gen är att fler skolor ska visa intresse.

– Jag tror att barnen ibland har lättare att ta till sig det vi säger än det vuxna säger. Jag kommer ihåg att när jag gick i mellanstad­iet så såg man upp till de äldre som gick på gymnasiet. Det är också viktigt att vi killar pratar om sexuella trakasseri­er så det inte bara blir tjejer som driver de här frågorna, säger Filip Adamsson.

– Genom olika karaktärer, scenarier, historier och händelser kommer vi kunna föra en diskussion i klassrumme­n. Vad som är okej och vad som inte är okej, säger Alma Gråsjö.

REDAN I DECEMBER ska ett antal testförelä­sningar hållas. Mest för att se vilken respons de får och för att själva testa vad som fungerar och inte.

– Vi vet själva att sexuella trakasseri­er finns överallt i vardagen. Jag tror att alla tjejer har varit med om det mer eller mindre. Som liten fick man höra av lärare och andra vuxna att killar håller på så för att de tycker om en. På det här sättet vill vi markera att det inte är okej någonstans, säger Fanny Albinsson.

– Förhoppnin­gen är att sätta stopp för det här och därför är det så viktigt är att börja prata med barn så tidigt som möjligt så det blir rätt från början, säger Max Rydén. Fotnot: Uf-företaget heter Ärligt talat UF och vill du komma i kontakt med dem gör du det genom; arligttala­tuf@gmail.com. Företaget finns också på Facebook och Instagram.

 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? UF-FÖRETAGARE. Daniella Milojkovic, Max Rydén, Matilda Albertsson, Fanny Albinsson, Alma Gråsjö och Filip Adamsson. Fattas gör Oliver Bergwerf.
Bild: ANNIE GRANZELL UF-FÖRETAGARE. Daniella Milojkovic, Max Rydén, Matilda Albertsson, Fanny Albinsson, Alma Gråsjö och Filip Adamsson. Fattas gör Oliver Bergwerf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden