Ttela

Hobbyslöjd­arna möter unga nyanlända

VÄNERSBORG: HÄR VÄLKOMNAS NYANLÄNDA SOM GILLAR HANDARBETE

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN

När TTELA:S team kliver in i de rymliga och ljusa lokalerna på Hantverkar­egatan hörs ett dämpat sorl och de jämna slagen från vävstolar. Mitt på golvet sitter den tibetanske tempelhund­en Tyson med pälsen på huvudet i en prydlig tofs.

– Ja, det här är vår ”vakthund” säger Ulla Ekström, som är ordförande i Hobbyslöjd­en.

Tysons matte Rose-marie Strömberg är glad att hunden kan följa med då hon deltar i verksamhet­en.

TYVÄRR ÄR VERKSAMHET­EN lite under ett hot då man står inför en kraftig hyreshöjni­ng med en lika kraftig höjning av medlemsavg­iften som följd.

– Det var då jag tog över som ordförande ”i kris” – vi behövde göra något, berättar Ulla Ekström.

Seniorerna­s hobbyslöjd har funnits i Vänersborg i många år i lite olika lokaler med vissa uppehåll under årens lopp. I dagens lokal har man varit sedan hösten 2006.

– Vi är uppdelade i grupper där varje grupp har två pass i veckan, en förmiddag och en eftermidda­g. Det är roligt att vi har flera medlemmar över 85 år och till och med över 90 år.

ULLA BERÄTTAR ATT i textilslöj­den tillverkas det saker med olika svårighets­grad så att alla ska kunna göra något.

– Vi har vävt plädar som ska lämnas in för beredning och bli mjuka, vi väver trasmattor och löpare som man klarar även som äldre. Här finns alla kunskapsni­våer, som de som vävt i 35–40 år, och andra som aldrig gjort det. Vi stickar och syr kläder – här kan man lära sig och vi hjälps åt.

I varje grupp finns en gruppledar­e och stämningen är god.

– Det viktigaste är den sociala samvaron, exempelvis för den som blivit ensam.

MEN ÅTER TILL dagens problemati­k, som ordförande Ulla har tagit tag i sedan i våras, med den eventuellt höjda terminsavg­iften. Den skulle kunna innebära att många får sluta för att de inte har råd. Hon tog bland annat kontakt med arbetsförm­edlingen angående nyanlända som går på SFI.

– Tanken var om det fanns några nyanlända med en bakgrund eller intresse för textil eller trä. Visst var jag orolig att de äldre skulle sitta fast i gammalt tänk, men när jag tog upp det i styrelsen var det tummen upp. Och nu har vi två killar från Eritrea i träslöjden och två kvinnor från Syrien i textilslöj­den – de är så fina och trevliga. Det är bara fördelar då de lär sig hantera olika verktyg, tränar på språket och vi får nya vänner.

Det här ”nya” gänget började i slöjden i mitten av september och kommer inlednings­vis att vara här varje dag under tre månader.

Den här dagen var en av kvinnorna sjuk, men Aida Barbartian satt vid symaskinen och sydde för fullt.

– Jag har varit i Sverige i två år, och går på SFI nu, jag har lite svårt med språket ännu, säger Aida och ler.

Passande nog är adressen till den stora och gula tegelbyggn­aden Hantverkar­egatan, som är fylld av hantverkar­e, för här håller hobbyslöjd­arna i Vänersborg till.

AIDA ÄR FRÅN Aleppo, har en dotter och en son och hon jobbade som franskalär­are i hemlandet.

– Jag är glad att barnen får studera här.

Aida tycker det är roligt i slöjden där hon har sytt en mängd kläder som ska ställas ut så småningom på årets utställnin­g. Hon ”mannekänga­r” också gärna med den fina väskan hon jobbar med som ska fodras.

Hittills har vi befunnit oss i textilavde­lningen och nu kliver vi igenom dörren till ”herrarnas” domäner – för just nu är det uppdelat på kvinnor i textil och män

i träslöjden, men det har allt funnits lite blandade grupper också.

Här tar Ingvar Hydrén emot – han har varit pensionär i 13 år och stortrivs.

– I mitt yrkesliv tog det så lång tid att få feedback där det kunde ta tio år innan man visste resultatet – här så ser man direkt, säger Ingvar.

i lokalerna, dels i de lite lugnare och dels de där man måste ha hörselkåpo­r på då flertal maskiner är igång med hög volym som exempelvis såg, hyvel och svarvar som man köpt in under årens lopp. Det var hobbyslöjd­arna som gjorde de jättestora schackpjäs­erna till schackspel­et som står ute i centrala Vänersborg.

– Det var ett stort arbete som tog lång tid, de är gjorda i massivt trä och målade med riktigt bra färg. Annars gör man små, egna grejer här som jag gör pallar och strandskat­or som är bra presenter. En annan gör en julstjärna åt dottern, vi har gjort flera kanoter och Jan Loman gör knivskaft här nu, berättar Ingvar Hydrén.

– Det ska knäppa till när man sticker i kniven i fodralet, säger Jan Loman.

Vid en hyvelbänk sitter Salh Hussen från Eritrea djupt försjunken med att snida i trä med stämjärn.

– Jag gör inget speciellt utan mest för att träna, jag har inte gjort det här tidigare, säger Salh.

Ykalo Gebrihiwet, även han från Eritrea, jobbar vid en elektrisk svarv där han lägger sista handen vid sitt musikinstr­ument.

– Det är en slags luta med fem strängar som heter kora, nu har jag bara de här kvar, säger han och visar på stämskruva­rna.

mot årets öppet hus där inriktning­en kommer att ändras något.

– Tidigare har det varit i första hand försäljnin­g, men nu är fokus en utställnin­g där vi visar upp det vi är mest stolta över. Något kommer också att lottas ut, säger Ulla Ekström.

Nu doftar det gott i lokalerna för kaffet är klart och dags för höjdpunkte­n fikat och en stunds tjôt med hantverksv­ännerna.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? JULDUKARNA. Äntligen är det dags att klippa ner juldukarna som suttit i vävstolen i ett och ett halvt år. Det är Ulla Ekström och Ulla Nyström som nu kan beundra de vackra löparna i milda gröna och röda nyanser i bomull/lin.
Bild: ANDREAS OLSSON JULDUKARNA. Äntligen är det dags att klippa ner juldukarna som suttit i vävstolen i ett och ett halvt år. Det är Ulla Ekström och Ulla Nyström som nu kan beundra de vackra löparna i milda gröna och röda nyanser i bomull/lin.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? SVARVAR. Ykalo Gebrihiwet från Eritrea lägger sista handen vid sitt instrument hos Seniorerna­s Hobbyslöjd i Vänersborg. Seniorhant­verkarna ser ett lyckat samarbete med nyanlända som gillar hantverksa­rbete.
Bild: ANDREAS OLSSON SVARVAR. Ykalo Gebrihiwet från Eritrea lägger sista handen vid sitt instrument hos Seniorerna­s Hobbyslöjd i Vänersborg. Seniorhant­verkarna ser ett lyckat samarbete med nyanlända som gillar hantverksa­rbete.
 ??  ?? SNIDAR. Till vänster sitter Salh Hussen från Eritrea och snidar för tränings skull och intill är det Jan Loman som nu jobbar med vackra knivskaft.
SNIDAR. Till vänster sitter Salh Hussen från Eritrea och snidar för tränings skull och intill är det Jan Loman som nu jobbar med vackra knivskaft.
 ??  ?? FIKA. Så här fina blev juldukarna visar Ulla Ekström och Ulla Nyström upp och det blir en spontan applåd innan kaffe med bröd tar över för en stunds social samvaro.
FIKA. Så här fina blev juldukarna visar Ulla Ekström och Ulla Nyström upp och det blir en spontan applåd innan kaffe med bröd tar över för en stunds social samvaro.
 ??  ?? SÖMNAD. Aida Barbartian från Syrien syr kläder och väskor med mera av skänkta tyger.
SÖMNAD. Aida Barbartian från Syrien syr kläder och väskor med mera av skänkta tyger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden