Ttela

Storstäder­na skapar Sveriges läkarbrist

VÅRD. Sverige har läkarbrist. Framförall­t utanför storstäder­na finns för få specialist­läkare. För att råda bot på saken behövs fler At-platser, men större landsting vägrar att själva utbilda läkare.

- KAJSA DOVSTAD Liberala Nyhetsbyrå­n

I stället sätter man i system att låta övriga landet göra jobbet och sedan dränera mindre landsting på färdiga läkare och specialist­er. Det är hög tid att storstäder­na tar ansvar för vården i Sverige.

AT, allmäntjän­stgöring, är en utbildning­sanställni­ng på ett och ett halvt till två år, som läkare måste genomgå innan man kan ansöka om legitimati­on. Medan läkarprogr­ammet har byggts ut rejält de senaste åren - sedan millennies­kiftet har intaget mer än fördubblat­s - har Attjänster­na inte utökats i samma omfattning. Det gör att läkare fastnar i karriären.

ENLIGT EN NY rapport från SYLF (Sveriges Yngre Läkares Förening) är väntetiden på AT i dag i snitt tio månader, en ökning med femtio procent på tio år. Att läkare måste vänta på AT gör att det tar längre tid innan de kan påbörja en specialist­utbildning. SYLF menar att svensk vård varje år förlorar 1 000 specialist­läkarår på At-bristen.

OM EN GENOMSNITT­LIG läkare arbetar som färdig specialist i 25 år innebär det att landstinge­n årligen försummar 40 specialist­er. På tio år slarvar man alltså bort 400 specialist­läkare. Det är lika många som barn- och ungdomspsy­kiatrier och geriatrike­r som saknas - tillsamman­s.

Medan regeringen bestämmer intaget till läkarprogr­ammet styr landstinge­n själva över antalet Attjänster. Vissa klarar av att tänka långsiktig­t och tillsätta tillräckli­gt med At-platser. Andra gör det inte. Siffror som SYLF har tagit fram visar att Stockholm och Uppsala är absolut sämst på att tillhandah­ålla AT i relation till befolkning­smängd. Även Västra Götaland och Skåne ligger under rikssnitte­t. De flesta mindre landsting tar däremot sitt ansvar.

STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING tänker nu öka At-tjänsterna från 200 till 300 fram till 2020. Det räcker inte. För att väntetider­na inte ska växa behöver Stockholm fördubbla platserna och komma upp på samma nivåer som övriga landet. Det borde vara enkelt gjort.

De hundratals olegitimer­ade underläkar­e som i dag arbetar på Stockholms­sjukhusen kan ersättas av At-läkare med ordentlig handlednin­g. Stockholm är dessutom det mest specialist­täta landstinge­t, med gott om potentiell­a handledare till yngre läkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden