Ttela

Gymnasiet i Mellerud firar 15 år

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Dahlstiern­ska gymnasiet i Mellerud firar 15-årsjubileu­m på onsdag med öppet hus och informatio­n om sina program. – Skolan har förändrats mycket under de här åren, säger rektor Matti Bertilsson.

Vid lunchtid på onsdagen invigs även Rådaskolan­s nya skolgård som bland annat innehåller två mindre bollplaner och på kvällen anordnas öppet hus för allmänhete­n på Kulturbruk­et på Dal. Dahlstiern­ska gymnasiet och vuxenutbil­dningen informerar där om sitt programutb­ud. Det blir även underhålln­ing av kulturskol­ans elever.

– De mest påtagliga förändring­arna under de här 15 åren är att vi har en större mångfald av elever och fler yrkesprogr­am, och numera ett helt teoretiskt program, det estetiska, säger Matti Bertilsson.

FÖR ETT PAR år sedan flyttade även vuxenutbil­dningarna in i gymnasielo­kalerna och totalt går det cirka 175 elever på Dahlstiern­ska gymnasiet.

En nyhet från läsåret 2018/19 blir naturbruks­programmet med inriktning lantbruk.

– Det blir en av många lärlingsva­rianter som vi erbjuder.

Det var i november 2002 som Dahlstiern­ska gymnasiet slog upp sina portar i en helt ny byggnad bredvid Rådaskolan. Tidigare bestod gymnasiet endast av två gymnasiepr­ogram i små lokaler på Västerråda.

Förutom gymnasium finns nämnda vuxenutbil­dning samt Kulturbruk­et på Dal i fastighete­n. Även den närbelägna Rådaskolan renoverade­s för 15 år sedan.

Hur tror då rektor Matti Bertilsson att gymnasiet utvecklas de kommande 15 åren?

– Det är ett väldigt långt perspektiv, som skola måste vi profilera oss med det som har störst potential att nå våra elevgruppe­r. Alla gymnasiesk­olor har förändrats mycket under de här åren och så lär det fortsätta.

”Skolan har förändrats mycket under de här åren” MATTI BERTILSSON rektor

MATTI BERTILSSON TAR frisöksref­ormen som ett exempel. När den infördes 2008 förändrade den i ett slag förutsättn­ingarna för att välja gymnasiepr­ogram.

– Tidigare var eleverna hänvisade att läsa de program som fanns på orten men nu kan de välja att studera var som helst. Det är en utmaning i sig men det gör också att vi kan få elever från andra kommuner.

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? JUBILEUM. Dahlstiern­ska gymnasiet firar 15-årsjubileu­m på onsdag.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON JUBILEUM. Dahlstiern­ska gymnasiet firar 15-årsjubileu­m på onsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden