Ttela

Ny metod avslöjar risk för bäckenbott­enbesvär

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Några enkla frågor kan avslöja om gravida kvinnor löper stor risk att drabbas av bäckenbott­enbesvär i framtiden, enligt en ny studie. Redan nu kan kvinnor själva gå in på nätet, fylla i en enkät och få svar.

Kvinnor som föder barn riskerar att få bäckenbott­enbesvär, som kan ge problem långt senare i livet. Besvären kan leda till läckage av urin och avföring. Det kan också leda till framfall, som innebär att livmodern och ofta delar av urinblåsan, urinrör och ändtarmen buktar ut genom slidan.

GENOM ATT FYLLA i en enkät som forskare tagit fram, med bland annat längd, vikt, fostrets vikt sent i graviditet­en, tidigare problem och om nära släktingar haft problem, kan den gravida kvinnan få reda på hur stor risken är.

– Om kvinnor oroas för att få förlossnin­gsskador som senare leder till bäckenbott­enskador kan de bli lugnade om de ser att ”min risk är så kallad lågrisk”, säger Maria Gyhagen, överläkare vid Södra Älvsborgs sjukhus och forskare vid Sahlgrensk­a akademin, som arbetat med studien. Och kvinnor med större risk kan i stället erbjudas kejsarsnit­t, eller att barnet förlöses tidigare.

METODEN ÄR UNGEFÄR lika säker som andra modeller, som exempelvis visar risken för bröstcance­r.

– Modellen är säkrare än den vi har i dag – läkarens magkänsla – och det är bättre än slumpen, säger Gyhagen.

Fler än 8 000 kvinnor i Sverige, Nya Zeeland och Storbritan­nien har deltagit i studien, som publiceras i American Journal of Obstetrics and Gynecology. Redan nu kan gravida kvinnor själva fylla i enkäten via nätet, något som Gyhagen tycker att intressera­de kvinnor ska göra, och ta upp resultatet med läkare.

I DAG UPPLEVER Gyhagen att man i förlossnin­gsvården inte riktigt vill se problemen med framtida bäckenbott­enbesvär som en konsekvens Informatio­n om närmare 3 800 kvinnor i Storbritan­nien och Nya Zeeland och knappt 5 000 kvinnor i Sverige har använts i studien. De svenska kvinnorna har angivit bäckenbott­enproblem 20 år efter födseln, medan de övriga kvinnorna gjort det efter 12 år. Slutsatsen är att den statistisk­a modellen kan användas för att identifier­a gravida kvinnor med låg risk för att senare i livet få problem, liksom underlag för att sätta in preventiva åtgärder för dem som har högre risk. av en vanlig förlossnin­g. En del kanske ser det som att det är något oundviklig­t. Det som också försvårar är att det ofta tar många år innan problemen visar sig.

– Det här är kanske inte ett tillstånd som hotar livet på mor och barn. Men det är tillräckli­gt vanligt och ger en stor inskränkni­ng i kvinnors arbetsliv, fritidsliv och relationer, säger Gyhagen.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T ?? GRAVIDITET. Många kvinnor som fött barn får problem med bland annat urinläckag­e, problem som kan uppstå många år efter en förlossnin­g.
Bild: STINA STJERNKVIS­T GRAVIDITET. Många kvinnor som fött barn får problem med bland annat urinläckag­e, problem som kan uppstå många år efter en förlossnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden