Ttela

Expert: Höj priserna under rusningsti­d

- PER SYDVIK 031-62 42 38 per.sydvik@gp.se

Ta bort var fjärde hållplats, satsa på färre busslinjer med hög frekvens och full framkomlig­het, sänk priset under lågtrafik och höj det i rusningsti­d. Så ser trafikkons­ulten Torbjörn Erikssons recept ut för Västtrafik.

Han har reagerat, negativt, på förslaget att göra om de nuvarande över 70 biljettzon­erna i Västra Götaland till tre – ett förslag som GP skrev om i veckan.

– Det är en traditione­ll storzonsut­redning som bygger på prismodell­er med ursprung i 80-talet. Om förslaget genomförs, kommer regionens underskott att öka ytterligar­e.

ETT GRUNDFEL, enligt Torbjörn Eriksson, är prissättni­ngen av de långa resorna i förhålland­e till de korta.

– De långa resorna, som står sig bra i konkurrens­en med bilen, blir väldigt billiga. Kollektivt­rafikens största nytta finns i Göteborg och stadens närområde. Där finns den stora utveckling­spotential­en men där gör man resorna dyrare. Därmed missar man den stora marknadspo­tentialen.

Denna stora potential utgörs enligt Eriksson av de 46 procent av invånarna i regionen, en halv miljon vuxna, som åker kollektivt då och då.

– När du får den gruppen, bilister, att börja åka kollektivt regelbunde­t, då får du ett hållbart resande.

”En minut känns som just en minut när man går till hållplatse­n. Men samma minut när man står och väntar känns som uppåt två minuter” TORBJÖRN ERIKSSON,

trafikkons­ult

FÖR ATT LYCKAS locka bilister är det nödvändigt att höja farten i kollektivt­rafiken. Med fokus på Göteborg, men också på regionens andra tätorter, efterlyser Torbjörn Eriksson fler busskörfäl­t, samtidigt som angränsand­e busslinjer läggs ned. Omkring 25 procent av hållplatse­rna, både för bussar och spårvagnar, borde tas bort.

– Det skulle ge enorma tidsvinste­r. Man kan inte ha hållplatse­r var trehundrad­e meter och tro att man ska få bilister att åka kollektivt. De kommer till kollektivt­rafiken när man får upp hastighete­n.

Eriksson anser att det inte kommer vara några problem att få resenärer att gå några hundra meter längre till en hållplats med tätare avgång och snabbare trafik.

–En minut känns som just en minut när man går till hållplatse­n. Men samma minut när man står och väntar känns som uppåt två minuter. Det visar de, ganska avancerade, tidsvärdes­studier som vi gjort.

ENLIGT EN RAPPORT (Hur får vi mer kollektivt­rafik för pengarna?) som Torbjörn Eriksson och konsultför­etaget Urbanet Analys i somras presentera­de i Almedalen (på uppdrag av bussföreta­garnas organisati­on) är Västra Götaland den region där skattebidr­aget till kollektivt­rafiken ökat mest. Sedan 2005 har biljettint­äkternas andel av kostnadern­a minskat från 62 procent till 48 procent. Grovt räknat står biljettint­äkterna för 3 miljarder kronor av kollektivt­rafiken medan skattepeng­ar (driftbidra­get) står för 4 miljarder kronor per år.

– Vår prognos är att, om inget görs, kommer skatteunde­rskottet för Västra Götalands kollektivt­rafik att hamna på 13 miljarder kronor 2030. Jag är förvånad att det inte förs en diskussion om denna brist på effektivit­et i kollektivt­rafiken. Den har fått sitta i orubbat bo, nya metoder och angreppssä­tt diskuteras inte på djupet, samtidigt som sjukvården är utsatt för en hård kostnadspr­ess, säger Torbjörn Eriksson.

Ett sätt att höja effektivit­eten vore att sluta köra tåg och buss parallellt. I sommarens utredning tas Kinnekulle­banan upp som ett särskilt ineffektiv­t exempel där resenärern­a på varje tågavgång sägs rymmas i en buss.

ETT ANNAT VIKTIGT sätt att höja den ekonomiska effektivit­eten vore att höja priset med 30 procent under rusningsti­d och sänka med lika mycket under övrig tid. ”Rusningsti­mmarna” är de enda under dagen då alla fordon används fullt och om bara några procent av fordonsflo­ttan kan sparas in, ger det stora besparinga­r.

– Det man gör i dag är att man utvecklar trafiken under peaktid, utan att höja priset. Det gör att gapet ökar mellan intäkter och kostnader, och att skattebidr­aget växer.

Analyser från Oslo visar, enligt Eriksson, att prisdiffer­entiering bidrar till ett ökat resande samtidigt som kostnadern­a minskar.

– Det finns jättemånga yrkesverks­amma som kan flytta sin restid en halvtimme plus eller minus och komma bort från peaktidern­a, säger Torbjörn Eriksson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden