Ttela

”Gynnar dem som tjänar mycket”

- PER SYDVIK 031-62 42 38 per.sydvik@gp.se

Tidsdiffer­entierade taxor har varit uppe till diskussion i regionens kollektivt­rafiknämnd.

Till dels finns ett sådant system redan, genom att de fria pensionärs­resorna styrts till lågtrafikt­ider.

Ulrika Frick, MP, ordförande i regionens kollektivt­rafiknämnd, säger att ett mera allmänt införande har diskuterat­s.

– Men det finns nackdelar, som att man gynnar dem som har möjlighet att flytta sin arbetstid, vilket ofta är dem som tjänar mycket, säger hon.

ULRIKA FRICK PÅPEKAR att det inte finns något samband mellan zonindelni­ng och differenti­erade priser.

–Prissättni­ngen kan utformas oberoende av vilken zonindelni­ng som väljs. Det är två olika saker.

Hon avvisar heller inte de idéer som framförs av konsulten Torbjörn Eriksson om att dra in hållplatse­r och omvandla bussysteme­t för snabbare framkomlig­het.

– Det finns med i dokumentet som diskuterar stadstrafi­ken i Göteborg, Mölndal och Partille 2035.

Konsultens prognos för de framtida skattebidr­agen till kollektivt­rafiken – en ökning till 13 miljarder 2030 – känner hon dock inte igen.

– Det är väldigt svårt för mig att kommentera, utan att veta vad han baserar det på. Regionbidr­aget ökar men det gör biljettint­äkterna också, eftersom vi bygger ut trafiken för att fler ska åka med oss.

Ulrika Frick vänder sig mot att se pengarna till kollektivt­rafiken som enbart en kostnad.

– Varje satsad krona till kollektivt­rafiken ger pengar tillbaka till samhället. Vi har genomfört en jätteomläg­gning med indragning­ar av olönsamma linjer och omläggning till anropsstyr­d trafik. Det är inte så att vi vräker ut pengar och kör trafik där det inte finns underlag. Vi är i en väldigt stor utbyggnads­fas, särskilt i Göteborgso­mrådet, och det tar kanske tre år innan människor har hittat de nya linjerna och börjat åka.

– Det kanske skrivs mer om det men i verklighet­en upplever jag att vi jobbar minst lika hårt med att få ut effekt av varje satsad krona till kollektivt­rafiken. Och vi tillför ju också mer pengar till sjukvården, säger Ulrika Frick.

 ?? Arkivbild: JESSICA SEGERBERG ?? INTE BARA EN KOSTNAD. Ordförande­n i regionens kollektivt­rafiknämnd, Ulrika Frick, påpekar att kollektivt­rafik också ger tillbaka pengar till samhället.
Arkivbild: JESSICA SEGERBERG INTE BARA EN KOSTNAD. Ordförande­n i regionens kollektivt­rafiknämnd, Ulrika Frick, påpekar att kollektivt­rafik också ger tillbaka pengar till samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden