Ttela

Andersson öppnar för skärpta lagar

PARADISLÄC­KAN: ”VI MÅSTE HA EN HÖG SKATTEMORA­L I SVERIGE”

- JENNY PETERSSON/TT OWE NILSSON/TT

Finansdepa­rtementet ska nu gå igenom de uppgifter som kommit fram i ”paradisläc­kan” för att se om Sverige behöver skärpa lagstiftni­ngen, uppger finansmini­ster Magdalena Andersson. – Om de med stora resurser inte bidrar, skickar man de facto notan vidare till vanliga löntagare, säger hon till TT.

– En av de sakerna vi tittar på är om skatterådg­ivare skulle vara skyldiga att rapportera nya upplägg till Skatteverk­et, så att Skatteverk­et kan vara snabbare på bollen och pröva om det är lagligt, säger hon.

Det behövs mer diskussion­er och samarbete på Eu-nivå för att undvika skatteplan­ering, anser Andersson.

– Det har tagits flera steg framåt under de senaste tio åren. En del av de tidigare aggressiva skatteregi­merna samarbetar mer. Men min bedömning är att vi behöver ta fortsatta steg, säger hon.

SAMTIDIGT ÄR DET viktigt att varje land får bestämma om sin skattepoli­tik, enligt Andersson. Och med olika skattesats­er lär folk fortsätta skatteplan­era.

– Det är därför det också handlar om att vi måste ha en hög skattemora­l i Sverige, och ha god kvalitet på de tjänster vi levererar. Om man gör olika åtgärder enbart i syfte att undvika att betala skatt, tycker jag man ska ta sig en titt i spegeln och fråga sig om man kan stå för det, för sig själv, sina anställda, sina grannar, säger Andersson.

Moderatern­as ekonomiskp­olitiska talesperso­n Elisabeth Svantesson delar Magdalena Anderssons uppfattnin­g att det finns mer att göra för att stoppa skatteflyk­t.

– VI PÅBÖRJADE under Alliansreg­eringen ett av världens mest omfattande system för internatio­nellt informatio­nsutbyte på skatteområ­det, vi skärpte reglerna för räntesnurr­or och vi tillförde mera pengar för kontroll till ansvariga myndighete­r. Det finns mer att göra, framför allt tillsamman­s med andra länder, säger hon till TT.

Vad gäller offentliga personer som Leif Östling är det viktigt att man tänker igenom sina beslut extra noga, anser hon.

– Vår välfärd och sammanhåll­ning bygger på grundprinc­ipen att alla som bor och arbetar i Sverige betalar skatt här. Det är en viktig grundprinc­ip som ska gälla alla. Som offentlig person och ledare behöver man tänka igenom sina beslut extra varsamt. För mig handlar det här om skattemora­l i grunden, säger Elisabeth Svantesson.

CENTERPART­IETS Eu-parlamenta­riker Fredrick Federley tycker att det är olyckligt att debatten fokuserar på Leif Östlings uttalande ”vad fan får jag för pengarna?”

– Han hoppade jämfota ned i klaveret. Men det handlar ju egentligen om en moralisk fråga. Det är ju ingen som har hävdat att han gjort något olagligt, säger han till TT.

– Nu handlar debatten mer om det i stället för skattesnur­ror och att länder inte byter informatio­n med varandra. Vi behöver genomföra reglerna för hur länder redovisar och har öppna böcker mellan varandras myndighete­r, säger Federley.

Liberalern­as ekonomiskp­olitiske talesperso­n Mats Persson förstår att folk är upprörda över Östling.

– Leif Östling är en person som har gjort och gör väldigt mycket gott för svenskt näringsliv, inte minst i sin roll på Scania i många år, och därför finns det väl en förväntan på honom att han ska agera moraliskt klanderfri­tt, att man har höga förväntnin­gar på honom, säger han.

VÄNSTERPAR­TIETS LEDARE Jonas Sjöstedt tycker inte att Leif Östling är en trovärdig företrädar­e för Svenskt Näringsliv.

– Jag tycker det är ett stort problem för Svenskt Näringsliv att deras ledande företrädar­e uttrycker sig på det här sättet. Jag saknar förtroende för honom i den positionen, säger Sjöstedt. * 2016 var värdet på hela den svenska annonsmark­naden 34,9 miljarder kronor.

* Utomnordis­ka digitala plattforma­r svarar nu för uppskattni­ngsvis 60 procent av de digitala reklaminve­steringarn­a i Sverige.

* Investerin­gar i sökordsmar­knadsförin­g, i praktiken nästan bara annonser hos Google, uppgick 2016 till 5,9 miljarder kronor.

* Annonserin­g i sociala medier uppskattas till 1,4 miljarder kronor 2016, varav det allra mesta är på Facebook. 2014 var den siffran 500 miljoner.

* Dagspresse­ns annonsintä­kter (tryckt plus digitalt) har samtidigt minskat från 7,9 miljarder 2012 till 6,1 miljarder 2016.

”Jag tycker det är ett stort problem för Svenskt Näringsliv att deras ledande företrädar­e uttrycker sig på det här sättet.”

JONAS SJÖSTEDT (V)

 ?? Bild: THOMMY TENGBORG/TT ?? ÖPPNAR FÖR LAGÄNDRING. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) kommentera­r Paradisläc­kan och skatteplan­ering.
Bild: THOMMY TENGBORG/TT ÖPPNAR FÖR LAGÄNDRING. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) kommentera­r Paradisläc­kan och skatteplan­ering.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden