Ttela

Så tummar Fa

-

Fem miljoner svenskar gillar Facebook. Men bolaget gör knappast tummen upp för det svenska skattesyst­emet. Trots att Facebook har fått mångmiljon­belopp av skattebeta­larna betalar företaget ingen skatt i Sverige för den miljard som man bedöms dra in på den svenska annonsmark­naden.

Facebook är ökänt för att försöka undvika skatt. Nya detaljer om hur företaget går tillväga finns i den stora paradisläc­kan, som TT, SVT:S Uppdrag granskning och SVT Nyheter tagit del av. Internetjä­tten är nämligen kund på skattepara­diset Kajmanöarn­a hos juristbyrå­n Appleby, som en stor del av läckan kommer ifrån.

Det har betydelse för hur Facebook kan undvika skatt i bland annat Sverige.

Med början 2013 uppförde Facebook serverhall­ar i Luleå, sina första utanför USA. Det var inte bara det kyliga klimatet som var bra för den stora, värmealstr­ande datoranläg­gningen. I fyra år hade svenska myndighete­r kämpat för att få hit företaget. Förra kommunalrå­det Karl Petersen (S) var en av de ledande i arbetet och är i dag stolt:

– Två miljarder användare går i dag omkring med detta varumärke i sina mobiltelef­oner i fickan. Och så ska man tänka att detta varumärke, detta Facebook, det finns i Luleå. Det är rätt fantastisk­t.

REGERING, RIKSDAG OCH Luleå kommun – alla krattade de manegen för företaget. 2011 underteckn­ade dåvarande näringsmin­istern Annie Lööf (C) regeringsb­eslutet att ge Facebook etablering­sstöd.

Etablering­en, den första i sitt slag i landet, var enlig t regeringen ”strategisk­t viktig och kommer att marknadsfö­ra regionen och Sverige”.

Bolaget har sammanlagt fått 139 miljoner kronor i två omgångar. Regering och riksdag har också sänkt energiskat­ten för serverhall­ar, något Facebook bedöms spara tiotals miljoner kronor på.

I sin ansökan om nytt bidrag till sin andra hall skrev Facebook att

 ?? Källor: IRM, KAMPEN OM REKLAMEN (GÖTEBORGS UNIVERSITE­T, 2017), TU OCH MYNDIGHETE­N FÖR PRESS, RADIO OCH TV. ?? BETALAR INGET. Facebooks vd Mark Zuckerberg vill undvika svensk skatt.
Källor: IRM, KAMPEN OM REKLAMEN (GÖTEBORGS UNIVERSITE­T, 2017), TU OCH MYNDIGHETE­N FÖR PRESS, RADIO OCH TV. BETALAR INGET. Facebooks vd Mark Zuckerberg vill undvika svensk skatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden