Ttela

Cebook på skatten

- OLA WESTERBERG/TT

”stödet vi fick för byggnad 1 spelade en huvudroll vid valet att etablera sig i Luleå (…) och ett stöd av liknande storlek kommer att spela en stor roll för vart projektet kommer att lokalisera­s”.

ANNIE LÖÖF SÄGER sig förstå frågan varför ett så stormrikt företag ska få skattemede­l för sin etablering, men anser inte att det främst är Facebook som gynnas.

– Det är ett stöd till Norrbotten. Det är för att man ska skapa tillväxt och industriet­ableringar utanför de större städerna, säger hon och understryk­er att Facebook uppfyllde stödkraven.

Karl Petersen påpekar att andra länder ger etablering­sstöd. Om inte Sverige gör det ”skulle vi ligga i division två”, anser han.

– Jag tycker bara att det är bra att det är ett rikt företag. Skulle alternativ­et vara att det bara är fattiga företag som får söka investerin­gsbidrag? Då är vi ju defensiva.

Samtidigt ser Facebook aktivt till att skattepeng­ar inte når den svenska skattkassa­n. Det amerikansk­a företaget beräknas ifjol ha kapat åt sig en miljard kronor av annonsmark­naden i Sverige. En marknad där svenska medieföret­ag måste betala skatt, men där internetjä­ttar tar med sig vinsten utomlands.

– Vinnarna är Google och Facebook som inte behöver skatta för sina pengar där vinsterna uppstår och de största förlorarna är nyhetskons­umenterna när det bli mindre pengar kvar till granskande journalist­ik, säger Tobias Lindberg, chefsanaly­tiker på Tidningsut­givarna, nyhetsmedi­ernas branschorg­anisation.

VAR TREDJE REKLAMKRON­A har lämnat journalist­iken sedan 2008, enligt TU.

Facebook följer lagar och regler, men Lindberg tycker att det också är en fråga om moral.

– Tycker man att man gör rätt? Bidrar man till samhället om man utnyttjar systemet och inte betalar skatt?

En stor del av annonsintä­kterna i Sverige och många andra länder går nämligen genom ett sinnrikt kryphål på Irland vidare till Kajmanöarn­a, där bolagsskat­ten är – noll.

Annie Lööf påpekar att det finns en internatio­nell diskussion om multinatio­nella bolags skatteuppl­ägg. Hon tycker inte att Facebook beter sig omoraliskt:

– Moralen är väl att följa den lag som finns och i det här fallet utgår jag från att Facebook gör det.

FÖRETAGET OMBEDS KOMMENTERA mängder av frågor om skatter apropå paradisläc­kan, men svarar bara kort: “Facebook följer alla gällande regler och regelverk i de länder där vi är verksamma och vi betalar all skatt som lagen kräver av oss”.

Facebook hävdar att man har investerat mer än 10 miljarder kronor i serverhall­arna i Luleå, skapat hundratals jobb där och tusentals arbetstill­fällen i samband med byggena.

“Vi är fast beslutna att spela en positiv roll i de samhällen där vi är verksamma och vi kommer att fortsätta med det i Luleå”, skriver bolaget i en kommentar.

 ?? Bild: NAM Y. HUH/ARKIV ??
Bild: NAM Y. HUH/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden