Ttela

Apple på kryss efter skattefrih­et

- OLA WESTERBERG/TT

En utredning i USA kom 2013 fram till att Apple undvek mångmiljar­dbelopp i skatt via Irland. Önationen skrotade sedan upplägget. Apple svarade med att kryssa mellan andra öar, på jakt efter nya skattefria upplägg, visar paradisläc­kan.

Bakgrunden till utredninge­n i ett utskott i USA:S senat var att Apple hade en uppgörelse med Irland om minimal skatt. Utskottet kallade Apples irländska dotterbola­g för ”spökföreta­g”.

– Vi betalar all skatt vi är skyldiga, varje dollar. Vi stuvar inte undan pengar på någon karibisk ö, kontrade en irriterad vd, Tim Cook.

MEN MEJL FRÅN mars 2014 mellan Apples rådgivare och juristbyrå­n med det snarlika namnet Appleby, som paradisläc­kan delvis kommer ifrån, visar något annat. Appleby ombeds bekräfta att en flytt till något

”Vi betalar all skatt vi är skyldiga, varje dollar. Vi stuvar inte undan pengar på någon karibisk ö.”

TIM COOK vd för Apple

av sex tänkbara skattepara­dis medför att ett irländskt dotterbola­g kan ledas därifrån ”utan att de behöver betala skatt”.

Apple valde Jersey i Engelska kanalen som inte tar ut skatt från de flesta företag.

DATOR- OCH TELEFONJÄT­TEN har inte svarat på frågor om upplägget men säger sig inte ha sänkt sin skatt.

Apple har inte höjt den mycket heller. Man har nu samlat på sig en förmögenhe­t på 2 000 miljarder kronor utanför USA. På den ickeamerik­anska försäljnin­gen gjorde Apple 2014–2016 enligt egna uppgifter sammanlagt cirka 1 000 miljarder kronor i vinst. På den skattade Apple drygt 50 miljarder kronor eller cirka 5 procent.

Eu-kommission­en vill att Apple betalar 120 miljarder kronor i skatt till Irland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden