Ttela

Gyllene skor: Nikes oskattade miljarder

- OLA WESTERBERG/TT

Den nya stora läckan från skattepara­dis visar hur multinatio­nella bolag undviker skatt på jättevinst­er. Kryphål finns inte bara på karibiska öar, utan mitt i Europa. Ett exempel är Nike, som dragit in nästan 100 miljarder kronor som man knappt skattat för alls.

Med idrottsstj­ärnor som Cristiano Ronaldo och Rafael Nadal som reklampela­re är Nike världens största skotillver­kare. Varumärket har kallats det värdefulla­ste i sin bransch.

Men det finns en mörkare baksida.

Nike är ett typexempel på ett multinatio­nellt företag som lägger stor kraft på att hitta smarta sätt att slippa betala skatt.

Förr slapp det amerikansk­a jätteföret­aget skatt på miljardvin­ster genom att slussa dem till skattepara­diset Bermuda. Den senaste kreativa metoden som bland annat Nike använder finns dock i Nederlände­rna. Upplägget framgår i ”Paradise Papers”, läckta dokument från en juristbyrå i skattepara­dis, Appleby, med Nike som kund. Läckan lämnades till den tyska tidningen Süddeutsch­e Zeitung och har sedan granskats av bland andra TT och SVT i ett samarbete med det globala journalist­nätverket ICIJ.

Det senaste året gjorde Nike en vinst före skatt på knappt 40 miljarder kronor, lite mindre än Sveriges försvarsbu­dget. På det betalade Nike motsvarand­e över 5 miljarder kronor i skatt i USA. Det är mycket pengar, men bara 13 procent i ett land med 35 procents bolagsskat­t.

OCH DET STANNAR inte där. Moderbolag­et finns i USA men genom åren har företaget byggt upp en gigantisk vinst på försäljnin­gen i utlandet. Beloppet uppgår till 12,2 miljarder dollar – nästan 100 miljarder kronor. Reportrarn­as granskning, och egna uppgifter från Nike, tyder på att skojätten på den summan har skattat mindre än 2 procent.

Hur går det då till när den som köper ett par Nike-skor i exempelvis Sverige omedvetet hjälper bolaget att undvika skatt?

Nikes kontor i Solna utanför Stockholm är bara en säljagentu­r. Därifrån får vi inget veta, inte ens hur mycket skomärket säljer för i Sverige.

– Det finns nog ingen här som kan svara på det, förklarar telefonist­en och hänvisar till Nike i Nederlände­rna.

NIKE HÅLLER SIN försäljnin­g per land hemlig men vi vet att den sammanlagt i Europa och Mellanöste­rn uppgår till 80 miljarder kronor. Och sportaffär­er i Sverige köper sina Nikevaror från ett av koncernens bolag i Nederlände­rna.

Det är här som den egenartade * Från 2005 betalar Nikebolag utanför USA royalty på sin försäljnin­g till Nike Internatio­nal Ltd i Bermuda, där företag är skattebefr­iade. Nike betalar alltså till sig självt för rätten att använda sina egna varumärken, som den berömda bågen ”swoosh”.

* Till 2013 bygger Nike upp ett berg med motsvarand­e över 50 miljarder kronor (dagens växelkurs) av i princip obeskattad­e pengar.

* Från 2014 byter bolaget taktik. Rättighete­rna till varumärken­a hamnar i Nikes nederländs­ka ”partnerska­p”, CV. Det innebär ett tekniskt skattevaku­um: man behöver inte betala skatt i vare sig Nederlände­rna eller hemlandet USA.

* Berget fortsätter att växa och uppgår 2017 till cirka 100 miljarder kronor, som i stort sett inte beskattats. Nike uppger självt i sin årsredovis­ning att om företaget återbördar den summan till USA skulle man skatta motsvarand­e cirka 33 miljarder kronor. skattelösn­ingen kommer in. I Nederlände­rna har Nike flera så kallade ”registrera­de partnerska­p” (förkortas CV på nederländs­ka). Det är en säregen organisati­onsform som består av flera bolag. Dessa CV är inte skattskyld­iga i Nederlände­rna om en partner är amerikansk. Och nu kommer det smarta: Ett CV är inte heller skattskyld­igt i USA. Det skapar alltså ett skattevaku­um.

– Konkurrens­en snedvrids när multinatio­nella bolag inte betalar sin rättmätiga andel av skatten eftersom mindre företag betalar en större andel skatt, säger Jan Vleggeert, skatteexpe­rt vid universite­tet i Leiden i Nederlände­rna.

DESSUTOM BETALAR NIKE sig självt för rätten att använda sina egna varumärken, visar granskning­en. Royaltyn – nästan 10 miljarder kronor 2016 – blir då avdragsgil­l. Dessa rättighete­r är också placerade i CV.

Insynen i partnerska­pen är minimal. På frågor om vilka som ingår i Nikes CV svarar den nederländs­ka skattemynd­igheten att den enligt lag ”inte får dela med sig av någon informatio­n om enskilda skattebeta­lare”.

När Nike i Nederlände­rna ombeds kommentera skatteuppl­ägget blir svaret kort: ”Nike följer alla skatteregl­er och vi ser rigoröst till att den skatt vi betalar är helt i enlighet med hur vi bedriver våra affärer, de investerin­gar vi gör och de arbetstill­fällen vi skapar”.

 ?? Bild: ANDY WONG/TT/ARKIV ?? SLAGFÄRDIG. Tennisstjä­rnan Rafael Nadal är ett av Nikes stora affischnam­n i reklamsamm­anhang.
Bild: ANDY WONG/TT/ARKIV SLAGFÄRDIG. Tennisstjä­rnan Rafael Nadal är ett av Nikes stora affischnam­n i reklamsamm­anhang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden