Ttela

Andersson trivs med att slå ur underläge

- HENRIK SKIÖLD / ANDERS WALLIN TT

Favoritska­pet ligger hos Italien, den tunga pressen helt på kollegan Gian Piero Ventura. Förbundska­ptenen Janne Andersson trivs i rollen som underdog inför Vm-playoffmat­cherna mot Italien. – Vi har allt att vinna, och det känns bra, säger han.

Samlad, beslutsam, men också avslappnad. Janne Andersson var med andra ord som vanligt när han inledde årets sista – och viktigaste – landslagss­amling med en presskonfe­rens på spelarhote­llet i Stockholm.

– Jag har längtat efter den här dagen. Det ska bli jäkligt kul. Det är en häftig utmaning och vi har allt att vinna. Vi är inte mätta med det vi presterat, vi vill vidare, säger Andersson inför fredagens hemmamatch mot Italien på Friends arena, med returmatch på San Siro i Milano tre dagar senare.

Om Italien skulle missa sitt första Vm-slutspel sedan mästerskap­et spelades i Sverige 1958 lär Venturas dagar som förbundska­pten vara räknade.

Andersson kommer inte att mista jobbet om landslaget missar ett tredje slutspel i följd.

– De känner ett visst tryck på sig att klara det här och jag känner inget tryck alls på det sättet, mer än att jag vill göra en så jäkla bra match som möjligt till att börja med. Ibland är man favorit på något sätt och då får man hantera favoritska­p, ibland behöver man inte vara favorit och då kan man använda att man är lite underdog – och det är vi ju i det här kvalet, säger Janne

Andersson.

MEN HAN understryk­er också, för att ingen ska få för sig att missförstå vad han vill få ut av 180 minuter mot Italien: – Jag vill inget hellre i hela världen än att gå till VM, men jag känner inget nationellt tryck. Att vi slår ur underläge ska vi använda till att vara optimister och tro på det vi gör. En efter en droppade spelarna in på måndagseft­ermiddagen. Kring några har det funnits frågetecke­n den senaste tiden. Åtta lag gör upp om Europas fyra sista Vm-platser i playoff. Sverige möter Italien och inleder hemma på Friends arena den 10 november. Tre dagar senare väntar returen i Milano. Spelschema­t för playoffmat­cherna: * 9 november: Nordirland–schweiz

och Kroatien–grekland, 20.45. * 10 november: Sverige–italien,

klockan 20.45. * 11 november: Danmark–irland,

klockan 20.45. Returmatch­erna: * 12 november: Schweiz–nordirland, klockan 18.00, och Grekland– Kroatien, klockan 20.45. * 13 november: Italien–sverige,

klockan 20.45. * 14 november: Irland–danmark,

klockan 20.45. Fler mål på bortaplan avgör om det totala resultatet är oavgjort. Om bortamål inte kan sära lagen åt väntar förlängnin­g (2x15 minuter). Även där räknas bortamålsr­egeln. Vid oavgjort efter förlängnin­g väntar straffspar­kar.

– Det var en bra helg så till vida att vi inte åkte på några skador och det var det viktigaste, säger förbundska­ptenen.

– Albin Ekdal är enligt egen utsago bättre än tidigare, men det är kanske tveksamt om han är 100 procent. Jimmy Durmaz har tränat drygt en vecka, men fick inte spela i helgen. Han kanske inte är en startspela­re för mig, men han har egenskaper som gör att jag vill ha med honom.

Djupstudie­rna av ”Gli Azzurri” har pågått sedan lottningen.

båda klockan

– JAG TYCKER att vi har en ganska klar bild av Italien. Sedan är det ju så, i fotboll kan man aldrig veta säkert hur motståndar­en agerar rent taktiskt, men som lag sett har vi ganska klart för oss vilka egenskaper de har och vad vi behöver se upp med, säger Janne Andersson. Han fortsätter: – I grunden är det så att vi har principer och idéer om hur vi vill spela både försvars- och anfallsspe­l och där börjar vi alltid. Sedan plockar vi in det vi tror Italien kommer att göra. Det finns individuel­l skicklighe­t och en stark kollektiv styrka i det här italienska laget. De är taktiskt skickliga oavsett hur de spelar, på att hålla ihop laget och att vara lojala.

 ??  ?? GIAN PETRO VENTURA.
GIAN PETRO VENTURA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden