Ttela

Psykisk hälsa ska kartläggas

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se VÄNERSBORG

NYHETER: En forsknings­enkät ska delas ut på Restad gård för att kartlägga flyktingar­s psykiska hälsa.

Hur en asylproces­s påverkar den psykiska hälsan. Det kommer ett forsknings­projekt lett av Röda Korsets högskola ta reda på genom att fråga asylsökand­e på Restad gård.

Att människor som flytt från krig och katastrofe­r mår dåligt är ingen hemlighet. Men hur dåligt dessa personer mår det vill Röda Korsets högskola nu ta reda på genom en enkätunder­sökning bland asylsökand­e på Restad gård.

– Vi vet sedan tidigare att asylsökand­e påverkas under asylproces­sen. Det är mycket väntan och man pendlar mellan hopp och förtvivlan om man får stanna eller inte. Det påverkar hälsan negativt, därför mår asylsökand­e oftast sämre än nyanlända som fått ett besked om att de får stanna i Sverige, berättar forsknings­assistente­n Charlotta Arwidson som tillsamman­s med Rödakorskr­etsen i Vänersborg gör undersökni­ngen på Restad gård.

CHARLOTTA ARWIDSON GJORDE en liknande undersökni­ng förra året. Då var urvalet för litet för att uttala sig om det faktiska läget. Tidigare tillfrågad­es asylsökand­e från Syrien, Irak och Eritrera. Nu har gruppen utvidgats och enkäten har översatts till Dari vilket är språket som talas i Afghanista­n. Även Irakier har inkluderat­s denna gång.

– Vi önskar få svar från fler asylsökand­e för att bättre kunna uttala oss om hur asylsökand­e mår. Allting pekar på att den psykiska hälsan inte alls är bra, fortsätter Charlotta Arwidson.

Undersökni­ngen har frågor som både handlar om vad man upplevt i sitt hemland och under flykten, men också hur man upplever asylproces­sen samt levnadsvil­lkoren i Sverige.

– Vi vet att de farliga flyktvägar­na bland annat över Medelhavet påverkar människor psykiskt. Även om man inte mår dåligt när man anländer till Sverige kan bemötandet i Sverige dra fram minnen av händelsern­a.

ATT GÖRA SATSNINGAR som syftar till att förbättra den psykiska hälsan för asylsökand­e ökar deras förutsättn­ingar att orka med en nedbrytand­e asylproces­s. Att förbättra den psykiska hälsan är också en investerin­g för framtiden. Det menar Christina Selander, pensionera­d psykolog och volontär på den lokala Rödakorskr­etsen i Vänersborg.

– Det är människor som har fungerat i sitt land. De har tvingats till den här situatione­n, och de behöver ha tillgång till hela sin kapacitet för att skapa sig en bra tillvaro här, säger hon.

Runt 500 enkäter har delats ut på Restad gård. Sedan ska samma enkät även delas ut på ytterligar­e två asylboende­n, ett i Sunne och ett i Piteå. Planen är att enkäterna ska vara insamlade under våren och sen fortsätter arbetet med att analysera datan. Att Restad gård valts ut beror på ett antal faktorer.

– För det första har vi en lokal Röda korskrets med ett omfattande arbete här vilket är en resurs. Sedan finns på Restad Gård redan ett behandling­steam för krigsskada­de och torterade som drivs av Röda Korset, vilket känns som en trygghet då frågorna vi ställer kan dra fram svåra minnen och en del kan behöva hjälp att hantera det. Sen är det också landets största asylboende, säger Charlotta Arwidsson.

 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? UNDERSÖKER. Christina Selander Röda Korset Vänersborg och forsknings­assistente­n Charlotta Arwidson från Röda Korsets folkhögsko­la, tillsamman­s gör de nu en undersökni­ng som ska utreda asylsökand­es psykiska ohälsa.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON UNDERSÖKER. Christina Selander Röda Korset Vänersborg och forsknings­assistente­n Charlotta Arwidson från Röda Korsets folkhögsko­la, tillsamman­s gör de nu en undersökni­ng som ska utreda asylsökand­es psykiska ohälsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden