Ttela

LÄRARNA SOM VINTERBADA­R

VÄNERSBORG: ”DET ÄR INTE VÄRRE ÄN NÅGOT ANNAT”

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

En efter en kommer de ut i badrock och vinterkäng­or. Lärarkolle­gorna Monica, Johanna, Annika, Marija och Monica träffas på lunchen varje onsdag för att ta ett dopp i vattnet nedanför Vattenpala­tset.

– Egentligen är det förbjudet att bada här men jag har fått särskilt tillstånd av hamnkapten. Någon måste alltid stå på land och se så att det inte kommer någon båt, säger Monica Kannisto.

I VÄNERSBORG­S GÄSTHAMN och Marina går en brygga ut i vattnet. Längt ut på den kryper kvinnorna ur sina badrockar och står barfota i snön innan de en och en går ner i vattnet. Marija Mattson är först ner.

– Det är supervarmt, frustar hon och frågar efter en stund om det gått 30 sekunder, vilket är minimum antal sekunder kvinnorna måste ligga i vattnet.

Hon klättrar upp för stegen och virar in sig i sin badrock igen.

– Nu efteråt är det varmt. Kroppen får en sådan kick. Det är skönt eftersom man får ett break från jobbet och gör något helt annat. När jag kommer tillbaka är jag mycket piggare, säger hon.

Johanna Jakobsson är initiativt­agare tillsamman­s med sin chef Janne Aronsson på Kunskapsfö­rbundets vuxenutbil­dning.

– JAG VINTERBADA­R på fredagar i en annan grupp och vi brukar kalla oss för ”Bad ladies”. När jag och Janne fick idén att vi borde vinterbada på jobbet tyckte många att det lät roligt och ville prova, säger hon.

– Första gången, den 22 oktober, var det många kollegor som stod och tittade på oss uppe på åttonde våningen, skrattar Monica Gillersted­t.

Att vinterbada sägs vara bra för hälsan. Forskning visar att det bland annat sänker blodtrycke­t och förbättrar sömnen.

– Men jag tror man ska vara försiktig om man har dåligt hjärta. Då ska man nog kolla med sin läkare först, säger Monica Gillersted­t.

Snön har slutat falla och Vänersborg är inbäddat i ett vitt täcke. Tanken på att bada utomhus i dag finns inte – för mig. Men fem modiga kvinnor kastar sig gärna i det kalla vattnet.

NÄR ALLA DOPPAT sig är det dags att återvända till jobbet.

– Vi skulle gärna se att fler testade, men man måste nog vara en som gillar strapatser. Vinterbada är inte värre än något annat, säger Marija Mattson.

 ?? Bilder: ANNIE GRANZELL ?? MODIGA. Monica Kannisto är bland de första att doppa kroppen i det fyrgradiga vattnet i Vänersborg. Efter 30 sekunder skyndar hon upp och näst på tur är Johanna Jakobsson.
Bilder: ANNIE GRANZELL MODIGA. Monica Kannisto är bland de första att doppa kroppen i det fyrgradiga vattnet i Vänersborg. Efter 30 sekunder skyndar hon upp och näst på tur är Johanna Jakobsson.
 ??  ?? VÄNTAR. Monica Gillersted­t och Marija Mattson väntar på att få hoppa i.
VÄNTAR. Monica Gillersted­t och Marija Mattson väntar på att få hoppa i.
 ??  ?? TOPPEN. Johanna Jakobsson gör tummen upp. Forskning säger att vinterbad ska vara bra för hälsan.
TOPPEN. Johanna Jakobsson gör tummen upp. Forskning säger att vinterbad ska vara bra för hälsan.
 ??  ?? TEMPERATUR. Termometer­n visar fyra grader. För två veckor sedan var det 10 grader och för en vecka sedan fem grader.
TEMPERATUR. Termometer­n visar fyra grader. För två veckor sedan var det 10 grader och för en vecka sedan fem grader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden