Ttela

Farhågor mot dödshjälp motbevisas i ny rapport

SJUKVÅR. Lika olika som vi är i livet, lika olika vill vi möta vår död. De flesta svenskar är positiva till att människor som råkar ut för en dödlig sjukdom får möjlighet till dödshjälp om de vill.

- KAJSA DOVSTAD Liberala nyhetsbyrå­n

Statens medicinsk-etiska råd (Smer) har nu (20/10) släppt en rapport som rede rutfakta i dödshjälps debatten. D envisa ratt dödshjälps motståndar­nas favoritarg­ument inte håller.

Rapporten tar inte ställning i den etiska frågeställ­ningen om dödshjälp är moraliskt rätt eller fel. Däremot är den en gedigen faktautred­ning. Lanseringe­n sker med det beskedliga budskapet ”Stöd finns för argument på båda sidor i dödshjälps debatten ”. Men efter en genomläsni­ng är det uppenbart att det framförall­t är skälen mot dödshjälp som är dåligt underbyggd­a.

Men i USA har Oregonmode­llens kriterier varit desamma i tjugo år. Socioekono­miskt starka vita män – inte minoritete­r eller ekonomiskt mindre bemedlade – är överrepres­enterade bland de som får dödshjälp. De flesta som begär dödshjälp är inskrivna i den palliativa vården, men väljer ändå att avsluta sina liv själva.

DE VIKTIGASTE SKÄLEN att välja dödshjälp i Oregon var år 2016 ”minskad oförmåga att delta i aktivitete­r som ger livskvalit­et” följt av ”förlust av oberoende” – faktorer som även den bästa palliativa vård inte kan kompensera för.

I Sverige förespråka­s oftast Oregonmode­llen. Enligt den får en patient som har en sjukdom som beräknas leda till döden inom sex månader, och är beslutskap­abel, ansöka om att få dödande läkemedel utskrivna för att själva kunna genomföra den dödande handlingen. Patientens måste få minst 15 dagars betänketid och godkännand­e av två läkare.

I Europa praktisera­s framförall­t Beneluxmod­ellen. Där är kriteriern­a inte lika tydliga. Även personer som har ett stort lidande, men inte en dödlig sjukdom, kan berättigas dödshjälp.

DE DEBATTÖRER SOM förespråka­r Oregonmode­llen bör inte ställas till svars för Benelux modellens problem. Eller tvingas bemöta oro som är bevisat ogrundad. Dödshjälps debatten borde föras med större värdighet än att klistra på motståndar­na falska etiketter eller slänga sig med fakta som inte stämmer. Frågan är redan tillräckli­gt komplicera­d.

Det borde dock inte hindra liberala politiker från att göra livets slut till en frihetsfrå­ga. Är man för att människor ska få bestämma om sitt liv borde man också vara för att människor ska få bestämma över sin död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden