Ttela

Liberalern­a fokuserar på människan

- RITA PAULSSON SVENSSON Gruppledar­e Liberalern­a Trollhätta­n

Nu har Trollhätta­ns partier lagt sina budgetar inför kommande året. Den blåa alliansen, det vill säga Moderatern­a, Centerpart­iet, Kristdemok­raterna och Liberalern­a fortsatte ännu ett år att fokusera på människan i Trollhätta­n och inte på betong och gator.

De rödgrönas budget däremot innehöll i stort sett visioner om att bygga nytt, bygga om och bygga mer. Budgetdeba­tten inleddes av Paul Åkerlund med ”det går bra för Trollhätta­n”. En verklighet­sförfalskn­ing som heter duga. Det är ett himla tjat om att Trollhätta­n ska bli 70 000 invånare till år 2030 och därför är det akut med 1000 nya lägenheter. Jag har länge undrat varför det är sån panik över att bli fler, särskilt när notan blir gigantisk för kommunen med alla dessa investerin­gar. Vem bygger vi för, nyanlända eller nya skattebeta­lare?

DEN RÖDGRÖNA MAJORITETE­N har drivit kommunen till en låneskuld med ökning från 3 till 5 miljarder kronor på bara några år. Trollhätta­n ligger i tio-i-topp på listan för skuld per invånare. Men mer ska det bli. Låneskulde­n beräknas bli 11 miljarder kronor till 2026. Trollhätte­bon får då dubbelt så hög låneskuld per invånare som någon annan i Sverige, enligt Kommuninve­sts beräkninga­r. Enligt ekonomiche­fen Dan Jonasson är det en politisk fråga. Från tjänsteman­nahåll är prognosen vikande resultat över tid och soliditete­n sjunker i kommunen. Vi klarar att bära det här men vi får låna.

Satsningar på människan I Trollhätta­n lyste med sin frånvaro i majoritete­ns budget. Varken omsorgs- eller utbildning­snämnden fick de pengarna som tjänstemän­nen rekommende­rade för att kunna erbjuda bra omsorg och skola för trollhätte­borna. Däremot var plånboken generös och oändlig när det handlade om satsningar inom socialbidr­agsträsket. Trollhätte­bornas tidiga julklapp från majoritete­n blir en kommun som toppar listorna bland de mest skuldsatta i Sverige, toppar också listan bland de mest segregerad­e i Sverige och en lista till toppar vår kommun så klart, nämligen bland de kommunerna med lägsta elevpengen i Sverige.

JADU PAUL ÅKERLUND, du var riktigt stolt över dina byggkranar som krockar nästan med varandra. Det du har glömt att nämna däremot är att det är skattebeta­larna I Trollhätta­n som får ta konsekvens­erna och betala för dina leksaker. Ekonomiche­fen Dan Jonasson säger i dagens samhälle att kommunen kommer att få ta mer lån och att vi blir sårbarare och vi tappar i ekonomisk styrka.

Trollhätte­borna, Liberalern­a tycker att ni förtjänar en bättre politisk styrning som har fokus på att skapa jobb, höja elevpengen, minska barngruppe­rna i förskolan, erbjuda vårdtagarn­a mer bestämmels­erätt över sin vardag och sist men inte minst bygga staden lika mycket för dem som betalar skatt som för dem som gör av med den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden