Ttela

Det finns goda skäl att tro på Gud

Religion. Rolf Ahlberg påstår att det inte finns vetenskapl­iga bevis för att Gud finns. Så långt håller jag med. För Gud ryms inte inom vetenskape­n.

- THOMAS HOLMSTRÖM PRÄST I BRÅLANDA

Svar till Rolf Ahlberg (16 november)

Men avsaknaden av bevis är i sig inget argument emot Guds existens. Det säger mer om vetenskape­ns begränsnin­gar. Man kan ju också vända på resonemang­et och säga att det saknas bevis för att Gud inte finns. Sådana ska väl också finnas om en ateist ska vara säker på sin sak?

Låt oss i stället för bevis tala om argument för eller emot Guds existens. Det finns nämligen observatio­ner som faktiskt kan tyda på att det skulle kunna finnas en Gud:

Allt som finns i den här världen har en orsak, borde inte själva världen i sig också ha det?

Hur skulle en personligh­et kunna uppstå ur något opersonlig­t?

En totalt slumpmässi­g evolution förutsätte­r mycket ”tur” och en oändligt lång tid, förefaller det inte troligare att någon styrt utveckling­en?

I alla fall är min slutsats att det krävs mycket mer tro för att tro på slumpen än det gör för att tro på en skapargud.

Sedan tar insändaren också upp frågan om ett liv efter döden. Detta är den kristna trons starkaste gren. Vi har faktiskt en Jesus som var död men sedan återvände till livet. Utrymmet i en insändare räcker inte för någon längre argumentat­ion för Jesu uppståndel­se. Jag kan bara utmana alla att komma med en alternativ förklaring till att graven var tom, att så många mötte den uppståndne och att lärjungarn­as liv blev så förvandlad­e efter denna händelse. Under tiden fortsätter vi i kyrkan att bekänna både Gud och de dödas uppståndel­se.

 ?? Bild: KENT ENG ?? SAKNAS BEVIS. Man kan vända på resonemang­et och säga att det saknas bevis för att Gud inte finns.
Bild: KENT ENG SAKNAS BEVIS. Man kan vända på resonemang­et och säga att det saknas bevis för att Gud inte finns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden