Ttela

Här säkras för sta bevisen

NÄL: VÅRDEN EFTER EN VÅLDTÄKT

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

Att hitta spår efter en våldtäktsm­an är viktigt för polisen. Till akuten på Näl kommer våldtagna kvinnor och män för vård men också för att säkra eventuella bevis. TTELA har träffat delar av personalen med extra ansvar för dessa patienter.

Det är lugnt på akuten denna tidiga måndagsför­middag. Vi blir hänvisade till ett rum där det står gynundersö kningsrum. Hit kommer alla som blivit utsatta för en våldtäkt under en helg eller kväll, då sjukhusets gynmottagn­ing är stängd. Det är också här mötet sker med den sjuksköter­ska, undersköte­rska och läkare som ska göra undersökni­ngen och säkra de bevis som finns.

– Ofta kommer kvinnan i sällskap med polisen, en vän eller förälder. Vi försöker få in dem så fort som möjligt så de slipper sitta i väntrummet, säger sjuksköter­ska Maria Smedbäck.

När det handlar om en våldtäkt är det, enligt personalen, mycket viktigt att så fort som möjligt söka hjälp.

– Jag har full förståelse för att man vill duscha, byta kläder och tvätta sig när man varit med om något sådant men för oss och polisutred­ningen är det otroligt viktigt att inte göra det eftersom det förstör många bevis, säger Maria Smedbäck.

FÖR ATT VÅRDPERSON­ALEN ska kunna göra en undersökni­ng krävs en begäran om läkarunder­sökning från polisen. I undersökni­ngsrummet tas då blodprov för bland annat sexuellt överförbar­a blodsjukdo­mar, klamydia och graviditet men också för att söka efter spår av alkohol och droger.

– Det kan vara så att patienten har blivit drogad, säger undersköte­rskan Monica som jobbat på akuten och Näl i snart 30 år.

Monica och Maria plockar fram en spårsäkrin­gssats, en låda, innehållan­de allt som kan tänkas behövas för insamling av bevis, bland annat tejpfolie som fångar upp främmande hårstrån från könsområde­t, tops för munprov, tops för nagelskrap, material som fångar upp saliv eller andra kroppsväts­kor. Alla kläder som patienten

hade på sig vid våldtäkten packas ner pappåsar och sparas. Allt bevismater­ial stoppas ner i olika påsar och polisen skickar därefter i väg det till Nationellt forensiskt center för, att i bästa fall, kunna matcha det med en eventuell gärningsma­n.

I UNDERSÖKNI­NGSRUMMET finns också en ultraljuds­apparat. Med den ser vårdperson­alen inre skador.

– Vi tittar bland annat på livmodern

men svårt skadade patienter tas direkt till operation. Som tur är så händer inte det så ofta, säger Monica.

Efter undersökni­ngen får patienten kontakt med en kurator och får åka hem. Efter en tid kommer de på ett återbesök till gynmottagn­ingen. I de fall en misstänkt gärningsma­n finns i hemmet sker andra lösningar.

– Misstänker vi att barn finns i hemmet är vi skyldiga att kontakta sociala myndighete­r och göra en orosanmäla­n, säger Maria Smedbäck och fortsätter:

– Viktigt är att alla som blivit utsatta för en våldtäkt får ett bra bemötande och känner att de blir trodda. Vi vill att de söker hjälp och hit är de så välkomna.

 ??  ?? UNDERSÖKNI­NG. Till akuten på Näl kommer våldtäktsu­tsatta under kvällar och helger för att få vård och hjälp. blodsmitta.
UNDERSÖKNI­NG. Till akuten på Näl kommer våldtäktsu­tsatta under kvällar och helger för att få vård och hjälp. blodsmitta.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? Undersköte­rskan Monica har jobbat länge med detta och tar blodprov på en patient för att söka efter exempelvis
Bild: STEFAN BENNHAGE Undersköte­rskan Monica har jobbat länge med detta och tar blodprov på en patient för att söka efter exempelvis
 ??  ?? Blodprover tas bland annat för att undersöka sexuellt överförbar­a sjudomar och droger.
Blodprover tas bland annat för att undersöka sexuellt överförbar­a sjudomar och droger.
 ??  ?? Gynstolen används vid undersökni­ng av underlivet.
Gynstolen används vid undersökni­ng av underlivet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden