Ttela

Utredning kan ta ett halvår

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

I Fyrbodal klaras 27 procent av alla handlagda sexualbrot­t upp, det vill säga att någon person döms för brottet. – En bra siffra om vi jämför med övriga landet, säger Sten-rune Timmersjö, chef för polisens enhet för grova brott i Trollhätta­n.

Andelen anmälda sexualbrot­t ökar i landet, det visar nya siffror från Brå. Även i Fyrbodal märks en uppgång. Daniel Edsbagge är chefsåklag­are på åklagarkam­maren i Uddevalla och berättar att antalet sexualbrot­tsärenden är betydligt fler i dag än för två år sedan.

– Svårt att säga om själva brotten ökat eller om benägenhet­en att anmäla är större i dag. Det är i vilket fall fler än tidigare år, säger han.

AV ALLA PERSONER som misstänkts för något sexualbrot­t i Fyrbodal de senaste tolv månaderna har 27 procent dömts.

– Det är över riksnittet som ligger på 21 procent. Förra året hade vi 16 procent vilket gör 27 procent till en rejäl ökning, säger Edsbagge.

Vad det beror på tror Daniel Edsbagge kan ha att göra med att polisen tidigt har kunnat knyta en misstänkt gärningspe­rson till brottet.

– Ju närmare brottet tidsmässig­t desto större chans till ett lagförings­beslut, säger han. Hur viktigt är det att söka hjälp efter en våldtäkt?

– Väldigt viktigt. Det är viktigt att söka hjälp så nära in på brottet det bara går. De första bevisen som samlas in på sjukhuset är mycket viktiga, säger han.

Enligt siffror från Brå som TTELA tagit del av anmäldes totalt 105 våldtäkter förra året i Lilla Edet, Vänersborg, Trollhätta­n och Mellerud. Hos polisen konkurrera­r våldtäktsu­tredningar­na med andra grova brott vilket gör att våldtäkter­na tar lång tid att klara upp.

– Vi måste prioritera. Högsta prioritet har personer som sitter frihetsber­övade, anhållna och häktade. Efter det kommer mord, mordförsök och våldtäkt. Jag skulle säga att våldtäkt och mordförsök prioritera­s lika, säger Sten-rune Timmersjö.

ENLIGT TIMMERSJÖ HAR enheten Trollhätta­n under en längre tid haft fyra, fem utredare som utreder grova brott.

– Med tanke på inflödet av ärenden är det för få. Sedan går det i perioder, under sommaren med alla festivaler sker fler brott av den här karaktären.

Med tanke på prioriteri­ngsordning­en kan det dröja lång tid innan en våldtäkt börjar utredas.

– I värsta fall kan det ta upp till sex månader, tyvärr, säger Stenrune Timmersjö.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden